вівторок, 22 січня 2013 р.



22 січня - День соборності  і  свободи України. Спробу створити одну соборну державу зробили дві держави – УНР і ЗУНР.  Цього дня 1919 року було проголошено на Софіївській площі у Києві  Акт злуки, який  увійшов у історію державності як День Соборності України.

Цій  даті була приурочена читацька конференція : "Сила держави в єдності народу", яку підготували і провели працівники Золочівської ЦРБ. Акцентувалась увага на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну.    Прозвучали поезії учасників Української Революції 1918-1923 р.р.: Євгена Маланюка, Юрія Липи, Олеся Бабія, Богдана- Ігоря Антонича,Романа Купчинського, Павла Тичини.


 В читальному залі  демонструвалась історико-літературна книжкова виставка «Злука - соборність - воля», література якої висвітлювала цю історичну подію України.

 На виставці представлені видання, в яких аналізуються основні аспекти й теоретичне осмислення незалежності й соборності України, простежується розвиток відповідних державотворчих ідей, розглядаються шляхи розбудови соборної України у сучасних умовах.  День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських     земель.

Немає коментарів:

Дописати коментар