середу, 29 жовтня 2014 р.



          День визволення України від фашистських загарбників — свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

       Шістсот вісімдесят діб гнали з України "коричневу чуму". За цей час загинуло три мільйони радянських солдат, два мільйони українців вивезено для примусової праці в Німеччину, знищено понад 700 міст, 28 тисяч сіл, 16 тисяч підприємств. Понад сто тисяч українців поклали життя, визволяючи від нацистів території Польщі,Чехословаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії, Югославії, Австрії.
Минуло і це. Настала Перемога. Це була перемога зі сльозами на очах. Це були сльози радості і одночасно сльози горя. Це не можна описати простими словами. Складні формулювання так само не підійдуть. Не можна висловити те, що відчували наші батьки і діди, матері і бабусі, на очах яких відбувався весь жах однієї з найкривавіших воєн на нашій планеті. Не можна висловити, але ми і не маємо права забути те, що розповідали нам свідки, які так чи інакше брали участь в цьому. Інакше це може повторитися. І ми говоримо: «Ні хто не забутий!», «Ні що не забуто!». Будемо пам’ятати і навчимо своїх нащадків!


Немає коментарів:

Дописати коментар