понеділок, 30 квітня 2018 р.

Skype-зустріч у бібліотеці з Яремою Гояном

                          "... знати, що ти є син України, що ти народився на цій землі, це - твоя земля, працюй для неї,  поки можеш, роби українську справу.
                                                                                                         Ярема Гоян





Ярема Гоян надзвичайний майстер рідного слова, знаний письменник, відомий  журналіст, мистецтвознавець, лауреат національної премії України ім. Тараса Шевченка, літературних премій ім.Олени Пчілки, Івана Огієнка, Марка Черемшини,заслужений діяч мистецтв, знаний в Україні і в світі видавець, очолював 25 років книжкове дитяче видавництво «Веселка». 

Автор книжок про великих синів і дочок рідного українського народу, які жили і живуть для України:  «Воскреснемо», «Присвята», «Маестро», «Воскресни, мамо», «Пророк», «Титани нації» та інш.

       Поет у прозі  і просто лірик , який володіє унікальним стилем письма,  пропагандист і захисник української книги, палкий просвітянин.


Бібліотекарі відділу обслуговування Золочівської районної бібліотеки імені Івана Франка 29 квітня 2018 р. провели skype-зустріч з Яремою Гояном. 
Присутні могли наживо поспілкуватися з людиною, яка стільки зробила для популяризації українського слова.
Ведучою зустрічі була зав.відділлу обслуговування  Інна Джегур.  
Бібліотекар читального залу Оксана Кармазин  звернула  увагу на унікальне на сьогодні видання – тритомник: Маркіян Шашкевич «Читанка для діточок» (оригінальний текст), «Читанка для діточок (адаптований текст), Маркіян Шашкевич «Апостол Духа. Портрет». 
Цей тритомник є справжнім скарбом для читачів, а особливо цікавий вчителям, вихователям, батькам. Ці книги є результатом багаторічної праці Яреми Петровича, присвячені пам’яті поета і священика, будителя національного духу  народу Галичини Маркіяна Шашкевича, який вперше вписав слово «читанка» в українську мову.
 Видання ілюстроване гравюрами лауреата національної премії України ім. Тараса Шевченка, академіка Василя Касіяна.
  Золочівська ЦРБ ім.Франка  пишається тим, що стала власником цього унікального видання, за що велике спасибі автору Яремі Петровичу Гояну.

 З вітальним словом до  Яреми Гояна та присутніх  в залі звернулася директор  Золочівської ЦБС Іванна Марчак.
 З великим захопленням присутні слухали розповідь Яреми Петровича і мали можливість поспілкуватися з ним. В  спілкуванні взяли участь о. М.Сукмановський, директор ЗОШ №2 В.Кравчук та   зав. шкільним  музеєм  М.Шашкевича -  Л.Поцілуйко, редактор часопису "Народне слово" - В. Дідула,  та давній приятель письменника Ф.Кріль та інші.

      Корифей української літератури виявився дуже приємним старшим чоловіком, що пам’ятає мамину колискову і спільну сімейну молитву, згадує повоєнні роки свого дитинства, який з ніжністю та любов’ю розповідає про свою кохану дружину та переймається долею України. 


Неймовірні відчуття залишились в  учасників skype-зустрічі - дотичності, до чогось особливого, значно більшого ніж буденні клопоти, до того, що прив’язує тебе до цієї такої рідної землі, що говорить в тобі з глибин твого роду, те, що називається в тобі – українець. Якщо людина винесла з дитинства молитву і казку, і несе їх через усе життя аж до високих своїх літ, – ця людина щаслива, бо в ній живе пам’ять Роду.










Немає коментарів:

Дописати коментар