неділю, 5 квітня 2020 р.

Життя книг на екрані ( за мотивами книг про кохання)

  Багато письменників, як українських, так і зарубіжних розглядали питання кохання, як одне з найголовніших, вважали, що без кохання життя ніяк не можна назвати повноцінним, бо без кохання, життя є лише існуванням.
   Одні твори окриляють і надихають, навіть змушують повірити в кохання й допомагають відновити відносини, інші – закликають зупинитися та задуматися, поглянути на себе й на життя з боку. Вони дають привід для роздумів, а також розповідають дивовижні історії: зі змістом і душею, які хочеться перечитувати не один раз, щоб знову випробувати шквал емоцій і відчуттів.
   Пропонуємо вашій увазі підбірку книг та фільмів (за мотивами книг) про палке, високе почуття - кохання.


Бронте Ш. Джейн Ейр: роман/ Шарлотта Бронте.- Київ: КМ-БУКС.- 2017.- 544с.


    Змалечку старша зі знаменитих сестер Бронте - Шарлотта обожнювала вигадувати казки й фантастичні історії. Причому робила вона це так майстерно, що втягувала у гру всю родину. Саме тому доросла Шарлотта вирішила спробувати себе в літературі, проте для першої повісті «Учитель» не змогла знайти видавця. Шарлотта не склала рук і за рік завершила роман «Джейн Ейр», який мав оглушливий успіх і отримав схвальну рецензію Вільяма Теккерея. І ось уже понад півтори сотні років роман «Джейн Ейр» не полишає списків світових бестселерів.



***********

Бронте Е. Буремний перевал/ Емілі Бронте. - Київ: Знання.-  2018.- 414с. 

Буремний перевал єдиний роман відомої англійської письменниці Емілі Бронте (1818 1848), написаний нею у віці 29 років, що назавжди увійшов у скарбницю світової літератури, був неодноразово екранізований і включений мало не до всіх списків кращих та рекомендованих книг. Історія життя та кохання Хіткліффа і Кетрін сильних духом, емоційних особистостей, здатних до рішучих вчинків, полонить і вражає шквалом пристрастей. Однак на розтривоженого буремними подіями читача чекають незабутні враження та щасливий кінець.



***********

Гюнтекін Р.Н. Пташка співуча / Решат Нурі Гюнтекін.- Харків: Фоліо. -  2011. -  512с.

     Решат Нурі Гюнтекін (1889—1956) — відомий турецький письменник. Викладач історії та літератури, державний діяч, депутат меджлісу, він написав 16 романів, 6 збірок оповідань, близько 30 п'єс, перекладав твори Руссо, Сервантеса, Золя, Камю. 
   «Пташка співуча» (1922) - перший і найвідоміший роман Гюнтекіна, який відразу приніс йому популярність і майже протягом століття залишається улюбленим у читачів багатьох країн. І справді, не може не захопити доля юної примхливої дівчинки Фаріде, в якій прокидається перше почуття до Кямрана і яка під впливом ревнощів різко змінює свою долю: стає вчителькою початкової школи в гірському селі. Відтепер її життя — це низка неочікуваних поворотів, пригод та переживань. Кохання та зрада, біль та радість, сльози та надія на щастя — такі вічні теми, яким присвячений цей роман, визнаний класикою світової літератури.


Корольок пташка співоча. 7-серійний міні-серіал, 
знятий  за  мотивами  роману Решата Нурі Гюнтекіна в 1986 році.


**********



Леві М. Між Небом і Землею: роман / Марк Леві. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля.- 2019. - 240 с. 

  Ця книжка одного із найвідоміших французьких авторів Марка Леві привернула увагу нетиповим сюжетом.
 Одного разу молодий архітектор Девід зустрічає у власній квартирі дівчину Елізабет, яка виявляється привидом. Але тільки Девід її бачить. І як єдина прив’язка до цього світу допомагає дівчині закінчити незавершені справи. Між ними виникають дуже ніжні стосунки.



************

 Мойєс Д. До зустрічі з тобою/ Джоджо Мойєс. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля .- 2020.-384с. 

  Зворушлива історія про кохання наперекір усім перешкодам. 
Луїзі подобалося працювати в маленькій кав’ярні. Вона розуміла, що не закохана у свого хлопця. Але дівчина й уявити не могла, що зустріч із чоловіком, прикутим до інвалідного візка, змінить її життя… Вілл розумів, що після жахливої аварії він не зможе жити на повну силу і хотів припинити це беззмістовне існування. Він не здогадувався, що за кілька хвилин у його життя увірвуться радість і кохання.


***********



Маккалоу К. Ті, що співають у терні /Колін Маккалоу. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля.- 2017.- 688с.



   Чуттєва та зворушлива історія кохання. Кохання, що долає роки і кілометри, обітниці і закони!
     Бестселер «Ті, що співають у терні» австралійської письменниці Коллін Мак-Каллоу — справжня перлина світової романтичної прози. Сумарний наклад книжки — 10 млн примірників, а серіал за мотивами цього роману вже кілька десятків років посідає друге місце у рейтингу найпопулярніших кінотворів усіх часів та народів. Коли ж на зламі тисячоліть австралійці обирали Національний живий скарб, ним стала велика жінка і велика письменниця Коллін Мак-Каллоу… Єдина дівчинка поруч із синами Клірі — сіллю цієї землі, її надією на майбутнє, працьовитими нащадками австралійських фермерів — Меґґі змалечку була наче зайвою у власній чималій родині. Єдиний чоловік співпереживав її дитячим бідам із християнською любов’ю — католицький священик Ральф де Брікассар. У самотньому дівочому серці оселилося велике кохання. І кинуло виклик самим небесам… Як маленька пташина, що співає у терні свою першу й останню пісню, через життя, страждання, розлуки і втрати нестиме своє кохання до Ральфа Меґґі. Вкраде у Бога для себе найдорожче. І зазнає поразки, коли її суперниками стануть не чернечі обітниці й самозречення, а людські амбіції та марнославство. Та від троянд залишається попіл, бездоганна пісня стихає — лише кохання продовжує жити…


*********


Маркес Ґ. Кохання під час холери/ Ґабріель Ґарсія Маркес. - Харків: Фоліо. -2016.- 476с.


     Всесвітньовідомий колумбійський письменник, лауреат Нобелівської премії Габріель Гарсія Маркес написав свій роман «Кохання в час холери» 1985 року.
     Колись головна героїня роману Ферміна Даса знехтувала юнацькою любов’ю Флорентіно Аріси і стала дружиною поважного доктора. Але Флорентіно чекає свого часу — цілих 54 роки… Здається, у нього вже зовсім не залишилося часу, і все ж він домагається свого — і двоє літніх людей, які окремо прожили свої повноцінні життя, нарешті все ж з’єднується. Вони вирушають у круїз на кораблі, що належить Арісі, а щоб уникнути зайвих зупинок для митних перевірок і пересудів, вивішують прапор, який означає, що на судні — хвороба. Однак з таким прапором їх не пускають ні до одного порту. І вони пливуть і пливуть…




Немає коментарів:

Дописати коментар