вівторок, 28 липня 2020 р.

В.Винниченко: митець та політик

28 липня виповнюється 140 років від дня народження великого українця Володимира Винниченка.

Він був письменником, художником  і водночас політиком. Йому судилося стати першим прем'єр-міністром України першого національного уряду України у ХХ столітті.

Він поєднав у своїх художніх творах досвід світової класики з прогресивними естетичними ідеями свого історичного часу і підніс українську літературу до рівня європейського.

Винниченко  написав більш як 100 оповідань, п'єс, сценаріїв, статей  і памфлетів, історико-політичний трактат "Відродження нації", двотомну етико-філософську працю "Конкордизм", 14 романів. Його романи і п'єси перекладено іноземними мовами. У 1920 -х  роках німці навіть  екранізували його п'єсу " Чорна Пантера і Білий  Ведмідь".

Немало  істориків - від петлюрівця Зіновія Книша до комуніста Івана Хміля - закидали В.Винниченка брудними звинуваченнями, використовуючи для цього його негативні самооцінки. Вони наївно сподівалися у такий  спосіб переконати своїх читачів у справеливості своєї  власної позиції. Однак В. Винниченка бруд не торкнувся.  Його можна було тимчасового відсунути в тінь, а потім навіть  видряпати прізвище з підручників. Однак український народ завжди прагнув свободи й незалежності.

 Ім'я В.Винниченка невіддільне від цих понять, і воно залишатиметься з народом. В.Винниченко вже має своє місце у вітчизняній історії.


До 140 річчя від дня народження українського письменника, публіциста, драматурга, художника і політичного діяча  в читальному залі Золочівської ЦРБ ім. І. Франка оформлено виставку-ювілей " В. Винниченко: митець та політик".

Немає коментарів:

Дописати коментар