середу, 19 січня 2022 р.

140 років від дня народження Івана Огієнка

14 січня 1882 року в містечку Брусилів Радомишльського повіту Київської губернії (нині Житомирська обл.) народився Іван Огієнко - український науковець, єпископ ППЦ, митрополит УАПЦ, предстоятель УГПЦК, політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, лексикограф, історик церкви, педагог.



    Івану Огієнку,  довелося прожити непросте життя. В часи боротьби українців за свою незалежність, він очолив Міністерство народної освіти УНР, активно підтримував проголошення автокефалії для Української Православної Церкви. Усвідомлюючи роль мови в житті церкви й громади, ініціював створення курсів з вивчення української мови для священиків, дияконів, дяків та регентів.

    Коли більшовики захопили Україну, Іван Огієнко деяких час проживав на підконтрольних Польщі землях. Після смерті дружини він стає ченцем та бере собі ім’я Іларіон. В 1940 році був висвячений на єпископа, а в жовтні 1944-го Іларіона підвищено до сану Митрополита Холмського і Підляського.

    Задля уникнення переслідувань з боку радянської влади в 1944 році Іларіон емігрував спочатку до Словаччини та Швейцарії, а потім до Канади, де жив решту свого життя. Особливою подією для Митрополита став у 1960 році Акт духовного єднання українських православних церков в еміграції (Української Греко-Православної Церкви Канади, Української Православної Церкви в США та Української Православної Церкви в Екзилі)

Наукову й творчу спадщину Івана Огієнка становлять майже 2000 праць із різних галузей знань. Він досліджував історію старослов’янської та української мови, походження українського правопису тощо. Ще в першій половині минулого століття професор видав шість українських словників різних типів.

Найголовніша справа його життя - переклад Святого Письма на українську мову.

Масштаби праці вражають. Кожне окреме слово оригінального тексту виписував в окремому рядку, а поруч - українські відповідники. Рукопис нараховує близько 775 тисяч рядків, що заповнили понад 14 тисяч сторінок. Кожна з них, окрім того, списана численними примітками, вставками та уточненнями.


Переклад Огієнком Біблії, який було опубліковано 1962 року у Лондоні Британським біблійним товариством, визнано одним із кращих у світовій біблеїстиці.


До 140 років із дня народження українського релігійного діяча, професора, мовознавця, перекладача Біблії у Золочівській міській бібліотеці ім. І.Франка оформлена  ювілейна  панорама: «Іван Огієнко -  невтомний  світоч на українській  ниві»



Запрошуємо до перегляду!


Немає коментарів:

Дописати коментар