пʼятниця, 3 листопада 2023 р.

212 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СВІТОЧА ЗЕМЛІ ЗОЛОЧІВСЬКОЇ - МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА

    6 листопада відзначатимемо День народження «Будителя» українського духу, видатного письменника та поета, перекладача, громадського і культурного діяча, священнослужителя - Маркіяна Шашкевича. За той короткий період життя, відведений йому, він зумів зробити досить багато — стійко вписав своє ім’я до історії української ідеї, став першим русином у Галичині, який пройнявся ідеєю національності.

    Маркіян Шашкевич відомий ідеями відродження західноукраїнських земель, очільник “Руської трійці”, ініціатор видання альманаху “Русалка Дністрова” (1837), заступник української мови з кириличною абеткою.

    Шашкевич склав перший в Галичині шкільний підручник для дітей - “Читанку для діточок в народних школах руських”. Він першим в історії української літератури почав писати сонети, а його твір “Веснівка” переклали понад п’ятнадцятьма мовами світу.

    Ще під час навчання в семінарії Шашкевич спільно з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем згуртував національно свідому молодь, яка стала на боротьбу за національно-культурне відродження на західноукраїнських землях, зокрема за відродження української мови в письменстві й церковних проповідях.

    До 212 річниці з дня народження натхненника національного пробудження Галичини в читальному залі Золочівської міської бібліотеки ім. І.Франка оформлено виставку-портрет «Світоч землі Золочівської». Матеріали виставки розкривають невідомі і маловідомі сторінки подвижницької діяльності на ниві національного відродження «Руської трійці», провідником якої був наш краянин - Маркіян Шашкевич. Мета експозиції – переконати небайдужого читача, що українська мова, відродженню якої поет присвятив коротке своє життя, повинна бути суверенною і соборною на рідній землі!

Запрошуємо переглянути виставку всіх, хто цікавиться витоками української літературної мови.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар