пʼятницю, 22 вересня 2017 р.

до 145-ї річниці від дня народження Соломії Крушельницької

       Ім'я української оперної співачки Соломії КРУШЕЛЬНИЦЬКОЇ (1872 - 1952) викликає чималий інтерес у сучасників, адже її успіх та слава були просто неймовірними, співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Маттіа Баттістіні.
      На якій би сцені вона не виступала - У Львові, Варшаві, Петербурзі, Парижі, Пармі чи Нью-Йорку, її спів міг підкорити чи зачарувати будь-яку публіку. 
    Крім гарного, дзвінкого голосу Соломія Крушельницька володіла також витонченою манерою співу, досконалою артистичною грою, шляхетною поставою, артистичною зовнішністю і якоюсь особливою принадністю. Ця артистка завжди жила на сцені справжнім почуттям.
       Соломія Крушельницька народилася у звичайному українському селі Білявинці на Тернопільщині у багатодітній родині сільського священика. В дитинстві виявила виняткову музичну обдарованість. Нотну грамоту вивчила під керівництвом батька. разом зі своїми братами і сестрами співала у домашньому хорі. Закінчила консерваторію Галицького музичного товариства. Після закінчення консерваторії навчалася в Італії. Її вчителями стали знамениті Фауста Креспі (спів) і професор Конті (драматична гра та міміка).
    Мистецька година, присвячена 145-й річниці від дня народження Соломії Крушельницької, відбулася 22 вересня 2017 р. у читальному залі центральної районнної бібліотеки. Тим самим була віддана шана знаменитій українській оперній співачці, якою захоплювався весь музично-мистецький світ.


Немає коментарів:

Дописати коментар