четвер, 8 лютого 2018 р.

Тренінг для молоді району на тему: «Архітектор і архітектура».


На Золочівщині відбувся перший тренінг у цьому році для молоді району у рамках неформальної освіти, сьогодні, 6 лютого 2018 року, в приміщенні читального залу центральної районної бібліотеки ім. І. Франка.
З метою розвитку неформальної освіти у районі, фахівцями відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю апарату райдержадміністрації Ольгою Марусин (робота з молоддю) та Ганною Чекайло (інформаційна служба) організовано та проведено тренінг для учнівської та студентської молоді району. У тренінгу взяли участь студенти Відокремленого структурного підрозділу Золочівський коледж НУ «Львівська політехніка» та старшокласники Золочівських ЗОШ №1 та №3.
Спікери тренінгу, а це начальник відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Золочівської райдержадміністрації – головний архітектор району, член Національної спілки архітекторів України Петро Кобелька та архітектор Золочівської міської ради Роман Кушнір, - розповіли про важливість професії архітектора та архітектуру в цілому.
Спікер, Петро Кобелька, наголосив на тому, що архітектура є одним з найстаріших надбань людства. Уже на першому ступенях розвитку суспільства людина стає перед необхідністю захистити себе від стихії, дощу та снігу, від нападу диких звірів. З розвитком первісного суспільства виникає необхідність будувати, крім житла, будівлі та споруди іншого призначення – укріплення фортеці, виробничі приміщення, культові об’єкти. Та вже і цей період архітектура виступає як елемент матеріально-художньої культури, відображаючи не лише утилітарні, але й духовні потреби. Створюючи архітектурні споруди, суспільство відображає в них естетичні смаки і ідеали.
Слово «архітектура» греко-італійського походження. Грецькою мовою приставка «арх»- означає початок, главенство, пояснюючи високе походження або вищий ступінь того слова, до якого вона додається. Таким чином у дослівному тлумаченні у грецькій мові слово архітектор означало «головний будівельник».
Під архітектурою звичайно розуміють будинки,споруди, що створюють штучне середовище для конфортного життя і праці людини. Суттю архітектури є неодмінне поєднання матеріального і духовного, доцільного й естетично довершеного, корисного і красивого.
Архітектура – багатостороннє явище, вона складається з великої кількості окремих галузей і розвивається у співдружності з наукою,технікою та мистецтвом. Виходячи з різного призначення будівель та споруд, архітектори поділили архітектурну діяльність за типологічним принципом – на житлові, промислові, культурно-побутові, учбові, лікувальні та інші. Згідно з цим розподілом, є архітектори – містобудівники, архітектори громадських споруд, промислового будівництва. Окремою галуззю архітектури є благоустрій та зелені насадження.
Завдяки своїй монументальності, довготривкості матеріалів, величезним масштабам будівель архітектура як елемент матеріально-художньої культури відіграє визначну роль. в розвитку художніх стилів. Величезні єгипетські піраміди, давньогрецькі будівлі, римські форуми, буддійські храми, готичні собори являють собою незабутні пам’ятки людської праці, творчої наснаги, культури народів. Пам’ятки архітектури є гордістю нащадків, які зберігають матеріальні і культурні скарби цілих епох і народів.
Також Петро Петрович порекомендував присутнім відвідати музей Народної архітектури і побуту, який знаходиться у Львові, що є унікальним збереженням дерев’яної архітектури та гордістю нашої держави і привабливий для туристів з інших держав.
Другий спікер тренінгу Роман Кушнір зазначив: «Архітектура впливає найбільше на розвиток людини, особистості, адже вчитися на архітектора потрібно лише стаціонарно. Я сьогодні буду говорити про те, як архітектура впливала на розвиток міста Золочева, а також на людей у ці періоди. Прийняття Магдебурзького права дало змогу мешканцям впорядковувати своє життя. Вони створюють своє місто власноруч. Оборона на час заснування міста була дуже важливою і почали будувати фортифікаційні споруди. Хочу тепер сказати про сучасний Золочів. У нас є багато цікавих проектів щодо відновлень парків і скверів у місті, створення відпочинкових зон. І нам дуже важлива думка молоді при прийнятті рішень. Тому ми плануємо при впорядкуванні парків, скверів тощо, розповідати людям для чого це робиться і почути відверті думки та ідеї, як людей старшого покоління так і молоді»,- сказав під час виступу Роман Михайлович.
Молодь запитувала про важливі та актуальні події у спікерів та отримувала відповіді. Також лекторами організовано міні-конкурс на визначення архітектурних стилів за малюнками. Найактивніших учасників нагороджено подарунками від Золочівської райдержадміністрації.
На завершення зустрічі учасники тренінгу зробили спільне фото та подякували лекторам за чудовий екскурс у професію архітектора та архітектуру.
Молоді люди зацікавилися даною тематикою та пообіцяли брати активну участь у розвитку свого міста.
/Files/images/2018/1/arhtektura/DSCF1025.JPG/Files/images/2018/1/arhtektura/DSCF1015.JPG /Files/images/2018/1/arhtektura/DSCF1002.JPG /Files/images/2018/1/arhtektura/DSCF1029.JPG /Files/images/2018/1/arhtektura/DSCF1034.JPG /Files/images/2018/1/arhtektura/DSCF1038.JPG /Files/images/2018/1/arhtektura/DSCF1044.JPG

Немає коментарів:

Дописати коментар