пʼятницю, 6 липня 2018 р.

7 липня - Різдво Івана Хрестителя


     Одним із найвеличніших та загадкових свят початку липня є Івана Купала ( інші назви: Купайла, Іванів день тощо), яке знаменує вшанування бога Сонця ( в давнину Дажбога). Вважалося, що о цій порі літньогого сонцевороту небесне світило досягає найбільшої сили й повертає на зиму. Казали, що Сонце, як уособлення світла й добра, святкує перемогу над темними сила­ми, а тому при своєму сходженні воно «грає», «скаче» і «радіє». Вся природа теж торжествує з цього, стає особливою, зачарованою.
  Назву ж свята пов’язують з іменем Купайла - божества родючості, урожаю, добробуту та цілю­щих рослин, а обрядодії приурочують вшануван­ню молодості, краси, кохання й очищення.
Згідно з церковним християнським кален­дарем, 7 липня люди відзначають Різдво Івана Хрестителя. Саме про нього Господь сказав, «що серед усіх народжених не поставало більшого пророка, ніж він»
 Іван Хреститель був сином священика Захарії та праведної Єлизавети, ро­дички Пресвятої Богородиці. Як оповідає Єван­геліст Лука, архангел Гавриїл, з’явившись його батькові Захарії у храмі, сповістив про наро­дження в того сина. І ось у благочестивого по­дружжя, до старості позбавленого дітей, нарешті народжується син, якого вони випросили в Бога.
Саме Бог зберіг його від смерті серед тисяч убитих немовлят у Віфлеємі та околицях. Ріс святий Іван у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння суворим життям - постом і молитвою. Носив грубий одяг, підперезаний шкіряним поясом, і харчувався диким медом та сараною. Він залишався пустельником доти, поки Господь не закликав його в тридцятиріч­ному віці до проповіді серед народу.
Підкоряючись Божому поклику, пророк Іван з’явився на берегах Йордану, щоб приготувати народ до прийняття очікуваного Месії.
Прийшов до Івана хреститися і сам Ісус Христос. Хрещення Христа супроводжувалося дивом - сходженням Святого Духа у вигляді голуба та голосом Бога Отця з неба: «Це й є Син мій улю­блений...»
Дізнавшись про Ісуса Христа, пророк Іван сказав народові про Нього: «Ось Агнець Божий, який бере на Себе гріхи світу». Почувши це, двоє з учнів Івана приєдналися до Ісуса Христа. Це були майбутні апостоли Андрій (Первозваний) та Іван (Богослов).

    Хрещенням Спасителя святитель Іван завер­шив своє пророче служіння
Серед інших святих Іван Хреститель має най­більшу пошану - протягом церковного року на його честь святкується аж шість дат. Серед них - свято Зачаття, Різдва, Усікновення Голови, Собор Івана Хрестителя після Богоявлення.
Різдво святого Івана Хрестителя збігається з язичницьким святом Івана Купала. Тож цього дня поєднуються найкращі елементи християн­ських та народних традицій.

Немає коментарів:

Дописати коментар