вівторок, 27 серпня 2019 р.

Корифей української сцени - Богдан Ступка

      Бувають актори Богом дані, й Богдан Ступка - Божою ласкою артист. Він - син свого народу, своєї нації. Ступка - великий митець сцени, який уособлює у своїй творчості все багатство, всю розкіш української душі, все найкраще, найталановитіше, найпісенніше в українському театрі; який несе в собі довершені й чудесні риси легендарної української театральної стилістики.
       На  жаль ці  слова зараз звучать у минулому часі. Сьогодні , 27 серпня, Богдану Сильвестровичу  Ступці  виповнилося б 78 років.
    У читальному залі Золочівської ЦРБ ім. І. Франка  оформлено книжково-ілюстративну виставку " Богдан Ступка. Забудьте слово смерть" , де зібрано книги про  творчість актора.

    Хочемо звернути вашу увагу на книги про нього і привести деякі рядки з них.

  До 60-річчя видатного українського актора була видана книга Володимира Мельниченко "Богдан Ступка: Штрихи до портрета". На початку книги автор визначив всеукраїнську роль актора, назвавши статтю (визначену як "замість передмови"): "Він для нас - уся Україна". Ось декілька речень з неї:"Ступка справді явище надзвичайне: у нього доброзичлива українська душа, українська лагідність і делікатність характеру, українська співуча мова і навіть зовнішність українського інтелегента, який вийшов із гущі народу. Він українець за корінням і народженням, за генотипом і духом, за менталітетом і системою цінностей,за злитність зі своїм народом і сприйняттям інших світів. Бо на них актор дивиться воістину очима своєї національної стихії, а відчуває світ і говорить про нього так, що співвітчизникам його здається, начебто це відчувають і говорять вони самі." Мабуть, найвищим виявом уваги до ступчиного слова, як визначив сам автор, став останній розділ цієї книги, в якому сам Богдан Сильверстович відповідає майже на 500(!) різноманітних питань. Отож, якщо вам цікаво дізнатися життєві пристрасті і захоплення, театральні і літературно-мистецькі вподобання Богдана Ступки, обов’язково перегляньте цю книгу.
    Хоча, може вас зацікавить і друга книга цього ж автора, яка має назву "Майстер", яка побачила світ у 2005 році. В цій книзі ідеться про події зовсім недавні. Книга безумовно викликає інтерес, адже Богдан Ступка представлений у різних іпостасях - не лише на сцені, а і в інших колах та ситуаціях. Особливу увагу привертає розділ про Ступку як міністра культури. Книга багато ілюстрована. Радимо не залишити поза увагою і цю книгу. 
             Найновіша книга, яка називається "Богдан Ступка: митець і людина" і вийшла у 2008 році у бібліотеці "Шевченківських лауреатів", значною мірою підсумовує внесок Богдана Ступки в театральне мистецтво України за півстоліття творчої діяльності. У виданні - 5 розділів. 
         Мабуть, це не останя книга, написана про митця. Книги про Ступку ще напишуть. І це буде справедливо, адже він за визначення театрознавця Юрія Богдашевського "єдиний і неповторний" і має  талант, за визначення академіка НАН України Івана Дзюби унікальний, що ніколи не "відпочиває". Тож пишаємося, що ми його сучасники і можемо спостерігати бурхливий потік імпровізацій, дотепність, щирість митця і людини.



Немає коментарів:

Дописати коментар