четвер, 8 серпня 2019 р.

До 200- річчя від дня народження Пантелеймона Куліша

                                                         Не забудеш мене, поки віку твого, моя нене Вкраїно,
                                                         Поки мова твоя голосна у піснях, як срібло чисте дзвонить...
                                                                                                       ( П. Куліш. На  чужій чужині)


   Культура і громадська діяльність Пантелеймона Куліша своєю багатогранністю гідна подиву: з 40-х майже до кінця 90-х рр. ХІХ ст. він виступав як прозаїк, поет, драматург, літературний критик та історик літератури, перекладач, фольклорист, етнограф, публіцист, історик, мовознавець, редактор і видавець.  Він був допитливим дослідником, ідеологом, але насаперед - талановитим майстром слова.
             
   В його численному творчому доробку наскрізною є проблема національної і соціальної долі українського народу, мови та культури. Куліш був одним із фундаторів національної самосвідомості українців, не байдужим  і до його соціальних потреб народу, бо  як відзначав  І. Франко, "завжди звертав увагу на простий люд, на його пісні й оповідання, на його життя і злидні, на потребу протидіяти цим злидням і працювати для освіти простого народу".  Як письменник-мислитель, він порушив кардинальне питання людської історії - про співвідношення гуманістичної моралі і класових, національних та особливих інтересів, наголосивши при цьому на пріоритеті загальнолюдських цінностей.

     Куліш - автор першого українського фонетичного правопису, українського букваря та першої "Граматики" для навчання дітей рідній мові.Він був прихильником українофільського течії, активно співпрацював з українським журналом «Основа», який зрештою сам редагував.  Він був сучасником Тараса Шевченка й одним з ініціаторів створення Кирило-Мефодіївського братства. Переклав на українську мову Біблію, твори Шекспіра та Байрона.

Куліш відомий як автор першого історичного роману українською мовою "Чорна рада"..

 8 липня 2019 року в Золочівській ЦРБ ім. І.Франка  до 200 річчя з дня народження видатного українського письменника, фольклориста, етнографа, перекладача і громадського діяча Пантелеймона Куліша  відбувся вечір- посвята " Лабіринтами літературної спадшини".  Було використано  відеоролик   "Пантелеймон Куліш: ідеї, проекти та письмо".
                 
Оформлено ювілейну виставку   "Відомий  і незнаний  Пантелеймон Куліш"






Немає коментарів:

Дописати коментар