вівторок, 10 березня 2020 р.

Шевченкове слово в віках не старіє

       
206 років тому, 9 березня, народився український поет Тарас Шевченко, який подарував Україні і світу свого "Кобзаря".
    Український поет і художник, прозаїк і етнограф Тарас Григорович Шевченко, народився 9-го березня (за старим стилем 25-го лютого) 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії, що нині є Черкаською областю.
     Шевченко прославився і як художник. Спадщина налічує понад 800 творів.
   Перша збірка віршів вийшла в 1840 році з назвою "Кобзар". У 1844 році написав гостро політичну поему Сон (У всякого своя доля), ставши на шлях безкомпромісної боротьби проти самодержавної системи тодішньої Російської Імперії. Також до політичної поезії відноситься поема "І мертвим, і живим…", яка зараз входить до шкільної програми. 
   Одною із найвидатніших поезій Шевченка є його безсмертний твір – «Заповіт» («Як умру, то поховайте»). Вірш був написаний 25 грудня 1845 р., коли поет лежав хворий у Переяславі у знайомого лікаря А. Козачковського. Літературознавець Г. Нудько зазначав, що хоч поштовхом до написання вірша була тяжка хвороба автора, проте «причини, що породили твір, крилися в тій суспільно-політичній дійсності, яку спостерігав і вивчав поет у 30-40-х рр…».
   Серед відомих поем Шевченка – "Наймичка", "Кавказ", "Катерина", "Гайдамаки".
  Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж 100 мовами світу.



       В читальному залі Золочіської ЦРБ ім. І. Франка оформлено книжкову панораму 
"Шевченкове слово в віках не старіє".

Немає коментарів:

Дописати коментар