четвер, 30 липня 2020 р.

Друзі, згадаймо, що в першу неділю серпня, вшановуємо пам’ять духовного просвітителя Галичини XIX ст, нашого земляка, отця Маркіяна Шашкевича. Щороку, дружньою ходою піднімаємося на «Маркіянову гору», де здалека видніється хрест.

Місце цього Хреста Шашкевича на Білій горі є навіть чимось більшим, ніж його могила у Львові, адже тут відбуваються масові паломництва.

Його так і називають — хрест Маркіяна Шашкевича. Та й гору теж нерідко називають горою Маркіяна, адже він оспівав її у своїй поезії: “Підлисецька горо біла! Як тебе не бачу, Так ми тяжко, так ми сумно, Що трохи не плачу”.
Біла Гора висотою 372 м над рівнем моря. Саме на цьому пагорбі в 1911 році, з нагоди 100-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича, було встановлено величний пам’ятник у вигляді хреста на масивному гранітному постаменті.
Ініціатива спорудження монумента на честь Шашкевича виникла ще у 1885 році, однак до реальних справ дійшло лише двома десятиліттями потому. Було організовано збір коштів на будівництво пам’ятного хреста на Білій Горі. Для спорудження пам’ятника два господарі з Підлисся, Антін та Роман Стефанові, подарували під будову свої земельні ділянки на Білій Горі.
За зібраніі гроші за проектом архітектора Олександра Лушпинського на Білій Горі встановили величний «Маркіянів хрест» заввишки 25 м. Виконав його Михайло Стефанівський — відомий львівський конструктор, підприємець і меценат, громадський діяч, майбутній член ОУН.
Відкриття пам’ятного хреста відбулося 21 жовтня 1911 року.
Від­тоді щороку влітку відбувався багатолюд­ний похід на Білу Гору для вшанування Будителя Га­лицької землі. Ця традиція перервалася лише під час німецької окупації – останнє Маркіянове свято відбулося 14 вересня 1941 року.

За Радянської влади теж не надто вшановували Шашкевича у такий спосіб. Були періоди, коли паломникам перепиняли шлях до хреста міліцейські кордони і нібито була навіть спроба (на щастя, невдала) зруйнувати пам’ятний хрест за допомогою тракторів.
Від часу проголошення незалежності України паломницька традиція сходження до Маркіянового хреста відновилася. Щороку в першу не­ділю серпня тисячі людей піднімаються на Білу Гору, щоб віддати шану галицькому «Будителеві» .

Цьогоріч 2 серпня о 9.30 ранку розпочнеться “Забіг до Отця Маркіяна“. Місце зустрічі бігунів – подвір’я садиби Маркіяна Шашкевича у с. Підлисся на Золочівщині. (детальніше https://tl-news.com.ua/blog/забіг-до-отця-маркіяна-відбудеться-н/?fbclid=IwAR0mQJ1J3qjp_wcpB2RZ2GarPC3bi8xYGHVNqG7YZgweTJuPdjX4cf
Біля “хреста Маркіяна” на г. Біла Гора у Підлиссі відбудеться Архієрейська Літургія, яка розпочнеться о 12.00 годині.
Дізнавайся більше разом із Золочівська центральна районна бібліотека ім.І.Франка
та Золочівщина#digest









Немає коментарів:

Дописати коментар