четвер, 20 серпня 2020 р.

Патріотичний відео-перегляд: « З неба і сонця наш прапор ясний»

23 серпня в Україні відзначають День державного прапора.



День Державного прапора – це свято всіх поколінь українців. Це данина поваги символу держави, що пройшов довгий, часом героїчний, часом трагічний шлях. Під рідним прапором український народ утвердив віковічну мрію про державність, соборність і самостійність. Благородні синій і жовтий кольори неба і пшениці символізують велику працю наших людей від сходу до заходу України й з півночі до півдня. Патріотизм, любов до Батьківщини, почуття національного єднання народжується в наших серцях, коли звучить Державний гімн і майорить Державний прапор. 

Бажаємо всім нам бути гідними пам'яті наших попередників, які працею, здоров'ям, а деколи і своїм життям створювали славу і велич Державного прапора країни! 

Зі святом вас, дорогі українці!



Історія державного прапора
 Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком – днем заснування Львова. Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі. Золотий і синій кольори з XIV ст. офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Також ці барви є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів. Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX ст. Так, перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного як стяг Української Народної Республіки. 

Примітно, що досі точаться дискусії довкола того, яким чином розташовувалися кольори на прапорі УНР: блакитний вгорі та жовтий унизу, чи навпаки – із жовтим угорі. Науковці сходяться на тому, що не існує документів, якими в УНР затверджувався б саме "жовто-блакитний" порядок смуг. Тому цілком можливо, що використовувалися обидва варіанти стяга.



Історія свята

На початку незалежності свято мало муніципальний характер і святкувалося лише в Києві 24 липня (саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над столичною мерією).

Після провалу путчу в Москві 23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий прапор до сесійної зали Верховної Ради. Наступного дня було проголошено незалежність України, а історичний прапор відправили до музею Верховної Ради.

4 вересня 1991 року національний прапор України було піднято над будинком парламенту. 18 вересня 1991 року президія Верховної Ради України своєю постановою "Про прапор України" фактично надала синьо-жовтому біколору статус офіційного прапора країни. З цього дня під цим прапором працювали українські дипломатичні відомства, складали присягу військовики тощо.


28 січня 1992 року ВРУ прийняла постанову "Про затвердження державним прапором України національного прапора", яким вже офіційно затвердила "прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору…"


Святкування Дня державного прапора


В Україні з нагоди свята триває комплекс урочистих заходів, зокрема проведення щороку 23 серпня о 09:00 офіційної церемонії підняття Державного прапора України у Києві, обласних і районних центрах та інших населених пунктах України

Золочівська ЦРБ ім. І.Франка приєднюється до святкувань і пропонує для вас відео-перегляд " З сонця і неба наш прапор ясний"

Немає коментарів:

Дописати коментар