понеділок, 14 червня 2021 р.

Батько українського бестселера

 

10 червня 2021 року відзначає своє 70-річчя один з найвідоміших сучасних українських письменників - Василь Шкляр.
Його називають "батьком українського бестселера". Кожен його роман отримує епітет як не "культовий", то "скандальний". Кожен його вислів розбирають на цитати, а кожен вчинок (чого варта тільки відмова від Шевченківської премії через міністра Табачника чи принципова відмова від перекладу "Чорного Ворона" російською) обговорюють ще багато років по тому...
Свого часу знаменитий «Залишенець» («Чорний Ворон») викликав такий шквал дискусій, зокрема й політичних, що вийшов далеко за межі літературного явища. У цьому романі Василь Шкляр чи не вперше в нашій літературі назвав речі своїми іменами стосовно російсько-української війни у ХХ столітті.
Народився він 10 червня 1951 року на Черкащині. Закінчив філологічний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка. У Єреванському університеті вивчав вірменську мову та літературу. Тривалий час працював журналістом, був головним редактором видавництва «Дніпро», заступником голови Національної спілки письменників України.
Автор багатьох книг, зокрема романів «Тінь сови», «Ностальгія», «Ключ», «Елементал», «Кров кажана», «Чорний Ворон (Залишенець)», «Маруся», «Чорне Сонце», «Самотній вовк», «Троща». Володар багатьох вітчизняних та міжнародних премій. Його твори перекладено англійською, словацькою, болгарською, вірменською, португальською та іншими мовами.
Письменник заборонив перекладати свої книги на російську мову. Дружина першою читає рукописи письменника. Шкляр володіє вірменською мовою. Перекладав з вірменської та новогрецької. У своїй літературній діяльності письменник принципово жодного разу не скористався спонсорською допомогою, не прийняв жодної державної нагороди.
Золочівська міська бібліотека ім. І.Франка пропонує вашій увазі літературну візитівку : «Батько українського бестселера» .



Запрошуємо до читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар