пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

Світоч національного відродження

   «Іван Франко ‒ це розум і серце

нашого народу.

Це боротьба, мука і передчуття щастя

України. України і людськості.»

                        Максим Рильський


27 серпня минає 165 років від дня народження Івана Яковича Франка – поета, прозаїка і драматурга; перекладача і літературного критика, історика і теоретика літератури, театру, мистецтва; публіциста, філософа, фольклориста, мовознавця, етнографа та економіста.

І.Франко - дійсний член Наукового Товариства імені Шевченка, член багатьох наукових товариств слов'янських народів. Активний член демократичного руху в Галичині останньої чверті ХІХ — початку ХХ ст. Автор майже шести тисяч  літературних, публіцистичних і наукових творів; вільно писав українською, польською, німецькою та російською мовами, робив переклади з 14 мов, у тому числі східних.   

Розпочавши творити в натуралістичному стилі, Франко як письменник став одним із засадничих творців реалізму в українській літературі. Як мовознавець Франко — автор низки праць, де він виступав за єдину українську літературну мову, вироблену на наддніпрянських діалектах і збагачену західноукраїнськими говірковими елементами.

 Від смерті Тараса Шевченка ніхто з українців не здобув більшої слави, як Іван Франко, і ніхто з українських письменників не зробив стільки для розвитку украïнськоï літератури, як він. Його кипуча натура та надпрацездатнiсть залишили читачам у спадок близько сотні творів малої епiчноï форми. Своїми незвичайно розмаїтими за тематикою та жанрами прозовими творами письменник збагачував скарбницю украïнськоï літератури, щоб вона засяяла власним світлом у сiм'ï інших літератур, внесла свій вклад у скарбницю вселюдської культури.   

У Золочівській міській бібліотеці ім. І.Франка оформлена ювілейна панорама: «Світоч національного відродження», де можна  ознайомитися  з друкованими виданнями про життєвий і творчий шлях І.Франка.



Немає коментарів:

Дописати коментар