суботу, 9 жовтня 2021 р.

2 жовтня ‒ 115 років від дня народження Івана Багряного

 Український поет, прозаїк, драматург Іван Багряний (справж. Лозов’ягін Іван Павлович) народився  2 жовтня 1906 року в селі Куземин на Полтавщині (тепер Сумська область).



Постать Івана Багряного і донині є однією з найяскравіших та найдраматичніших в українському письменстві. Іван Багряний – автор світових бестселерів «Тигролови» та «Сад Гетсиманський. Твори письменника тривалий час були заборонені в Україні, лише після проголошення незалежності України творчість письменника «розсекретили»: вийшли друком його романи, а на 95-ліття від дня народження письменника йому було присуджено найвищу відзнаку держави – Державну премію України імені Тараса Шевченка (посмертно).

Крім псевдоніму «Багряний», використовував й інші – «Іван Полярний» та «Сорок сорок».

Був учасником літературних об’єднань, засновником трьох українських організацій за кордоном. Свою творчу діяльність починав з малювання. Під час навчання в Київському художньому інституті перейшов до МАРСу (Майстерні революційного слова), а в 1929 році видав першу збірку поезії – «До меж заказаних». У віці 25 років був арештований за контрреволюційну діяльність і відбував заслання в БАМЛАГу (Байкало-амурский виправно-трудовий табір).

Проте він втік з заслання і два роки жив в Зеленому Клину – заселеній українцями території на Далекому Сході. Спогади про цей час перетворилися у роман «Тигролови» (спочатку мав назву «Звіролови»). Загалом, на написання світового бестселера роману «Тигролови» Іван Багряний витратив два тижні.

Іван Багряний є єдиним українським письменником в еміграції, хто мав широке визнання своєї творчості. «Тигролови» були перекладені та вийшли в США, Канаді та Англії англійською мовою. З англійського перекладу було зроблено переклад «Тигроловів» на німецьку, голландську та данську мови, і вийшли вони в тих країнах кількома накладами. Роман «Сад Гетсиманський», який вважається критиками найкращим з його творів, був перекладений на французьку мову і виданий у Парижі.

Життєвий шлях та творчість Івана Багряного є прикладом незламності сили духу для майбутніх і нинішніх поколінь.



 До 115 річниці  від дня  народження Івана Багряного 2 жовтня  у Золочівській міській бібліотеці ім. І. Франка відбулася літературна панорама « На Україну повернусь…»

 Запрошуємо ознайомитися з творами письменника, які є у фонді книгозбірні:

Багряний І. П. Вибрані твори [Текст] / Упоряд., автор передм. та приміток М. Балаклицький. – Київ: Смолоскип, 2006. – 687 с.

Багряний І. Людина біжить над прірвою [Текст] : роман / І. П. Багряний; передм. Н. Комар. – Київ: Школа, 2009. – 320 с.

Багряний, І. П. Сад Гетсиманський [Текст] : роман / І. П. Багряний. ‒ Львів: Вид-во «Оріяна-Нова», 2003. ‒ 552 с.

Багряний, І. П. Тигролови [Текст] : роман / І. П. Багряний. ‒ Львів : Апріорі, 2012. ‒ 480 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар