четвер, 21 жовтня 2021 р.

Історичний портрет «Літописець історії України» М. Грушевський"

155 років тому, 29 вересня 1866 року, народився Михайло Грушевський, одна з найвідоміших особистостей ХХ століття: історик, редактор, голова Центральної Ради Української Народної Республіки, автор багатотомної «Історії України-Руси».



    Володіючи енциклопедичними науковими знаннями, здатністю всебічно аналізувати і в художній формі відтворювати історичні процеси, він яскраво виявив себе в багатьох галузях знань: історії, археографії, літературознавстві, фольклористиці та ін. Але насамперед М. С. Грушевський – це визначний історик і патріот свого народу, який створив перше найбільш повне, узагальнююче дослідження з історії України – від найдавніших часів до другої половини XVII ст.

    Наукова концепція М. С. Грушевського ґрунтується на органічній єдності високого професіоналізму викладу матеріалів, глибоких знаннях літератури і джерел та оригінальності їх трактування.

    М. С. Грушевський як політик пройшов шлях від засновника національно-демократичної партії Галичини і Товариства українських поступовців у Києві до творця засад української незалежної держави.

    Пік його політичної кар’єри прийшовся на період з березня 1917 до квітня 1918 р., коли він вів активну політичну діяльність як голова Центральної Ради. В цей час Грушевський чимало зробив для відродження української державності, обґрунтовуючи свої погляди у ряді публіцистичних статей та державних документів, які відзначалися прагненням автора відобразити в них суть історичного моменту.

    Лише після гетьманського перевороту М. С. Грушевський відійшов від політичних справ. Змінювалися його погляди, еволюціонували суспільно-політичні концепції, філософське сприйняття життя. Але любов до свого народу і до історичної істини для нього завжди були вищим мірилом в науковій творчості і політичній діяльності. Він був сином своєї епохи, тому в житті та діяльності М. С. Грушевського, як і багатьох інших визначних діячів України, з усією глибиною відбилася трагічна історична доля розчленованих політичними кордонами українських земель, що були позбавлені власної державності. Як вчений і політик М. С. Грушевський боляче переживав за долю свого народу. 

До 155-річниці з  у дня його народження у Золочівській міській бібліотеці пройшов історичний портрет «Літописець історії  України» М. Грушевський"




 Вшановуймо пам’ять славетного українця, щирого патріота і громадянина – одного із засновників української державності, життя і діяльність якого надихають нас на подальшу боротьбу за територіальну цілісність нашої держави та незалежність.
 «Мусимо жертвувати всім, щоб урятувати найдорожче в цей момент: самостійність і незалежність нашого народу» (М.Грушевський).

Немає коментарів:

Дописати коментар