пʼятницю, 20 травня 2022 р.

Барвиста мова вишивки Андрія Доброносова

        Відзначаючи Всесвітній день вишиванки золочів’яни та гості міста мали можливість прийти до Золочівської міської бібліотеки на зустріч із непересічним золочів’янином  Андрієм Доброносовим. Цей чоловік є справжнім майстром вишивального мистецтва. А ще Андрій не лише вишиває, а й малює, фотографує, пише вірші, багато читає. Дуже любить рідне місто, захоплюється історією, старовиною, закоханий в архітектуру. У 2013 році випустив підбірку авторських фотографій нашого міста у двох частинах.

Творчість пана Андрія розвіює міфи про те, що вишивання це заняття лише для жінок. Насправді вишивання є чудовою можливістю розслабитись, звільнитись від напруги викликаної темпом сучасного життя.

На прикладі робіт Андрія Доброносова учасники зустрічі змогли побачити, що чоловіки як правило дуже добре вишивають. У випадку пана Андрія це ще й вміння доречно поєднювати кольори.

У своїх роботах він використовує різні техніки. Набув майстерності у вишиванні звичайним хрестиком, малим і великим напівхрестом, гладдю.

Присутні з цікавістю слухали розповідь вишивальника про символіку української вишивки та вишиванки зокрема, про певні закономірності в орнаментах, про закодовану інформацію в узорах, особливості вишиття у різних регіонах України.

В залі були присутні шанувальники вишивки, майстрині які своїми руками створюють справжні шедеври: красиві ікони, рушники, чудові картини, скатертини. Вони знайшли спільні теми для спілкування, ділились секретами своєї майстерності, запитували митця про тонкощі техніки його вишивання, підбір матеріалів, читання схем, прислухались до порад майстра. Мали можливість споглядати вишиті авторські роботи.

Присутня на зустрічі, золочівська поетеса Ірина Яворська зачитала свої нові вірші з нагоди свята.

Запрошені гості ознайомились з книжковою виставкою про вишивку, організовану сектором обслуговування Золочівської міської бібліотеки ім. І.Франка.

Творча зустріч-знайомство з Андрієм Доброносовим завершилася. Впевнені, що спогади про захід залишать в серцях присутніх тепло і радість від спілкування.

Сподіваємось, що на нас чекає ще багато подібних зустрічей. Вишивальник планує організувати виставку вишитих ікон, розповісти про особливості їх творення.












Немає коментарів:

Дописати коментар