четвер, 23 червня 2022 р.

Майстер-клас від Галини Гевко

 Кожна культура має свої власні обереги, традиційні образи та тотеми. Це можуть бути дерев’яні чи кам’яні фігурки, металеві вироби, ляльки. Одним з найпоширеніший предметів-оберегів на території України є лялька-мотанка.

 Мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще та сильний сакральний предмет. І зовсім не має значення чи створилася лялька на швидкоруч для забавки дитині, чи як важливий оберіг чи подарунок до свята.

 Сама назва ляльки - «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла такої ляльки з’єднувалися вузликами.

 Загалом процес створення ляльки майстрині називають «кутанням» і це не дивно, адже він дуже схожий на сповивання маленької дитини. Полотняна основа мотанки символізує дух та мудрість предків. На обличчях ляльок вишивали або викладали нитками хрест – давній символ сонця у слов’ян.

23 червня в Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка пройшов майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки, яки й провела Halyna Hevko, золочів'янка, мисткиня, волонтерка для користувачів бібліотеки та для людей, які приїхали з місць, де ведуться бойові дії.

Великий інтерес викликала розповідь майстрині про історію та способи творення ляльки- мотанки. Натхненні авторкою усі взялися творити та поринули у мистецьку працю. Час пролетів надзвичайно швидко, а це засвідчує, що такі заходи дуже потрібні, вони налаштовують на позитивний настрій, креативні думки, дають психологічне розвантаження, приносять радість та відволікають від поганих спогадів.

Наші обереги творилися в хорошій атмосфері з вірою у швидку Перемогу України! Бо кожен моток - на силу, на щастя, на перемогу, на захист!!!

Вистоїмо і переможемо!!!

Дякуємо пані Галині за проведений чудовий майстер-клас!





















Немає коментарів:

Дописати коментар