пʼятницю, 18 березня 2016 р.

Минуле, сьогодення і майбутнє - в літературі: спадкоємність часів і поколінь

 

    Минуле, яке колись письменники пророкували  в своїх творах, вже втілилося у сучасному житті людства.  Серед авторів сучасності  є  й такі, що намагаються передбачити, що може бути у майбутньому. В їхніх  творах - найрізноманітніші його версії ... Що очікує людство в далі?  Можливо про це вже написано у книгах?..

   
   Канигін Ю.М. Шлях аріїв: Україна в духовній історії  людства : роман-есе /Ю.М.Канигін. - 5-те ви., допов. - К.: А.С.К., 2005. - 528 с.

   Автор пропонує оригінальний погляд на місце і роль арійських кочівників, які протягом тисячоліть створювали духовні, інтелектуальні, технологічні передумови для розвитку сучасних цивілізацій. Насамперед йдеться про Україну — Велику Оратанію, Аратту, Оріяну — духовний центр усього слов'янського світу.
     Книга розрахована на широкий читацький загал, усіх, хто прагне глибше пізнати себе, свій народ, його минуле, сьогодення і майбутнє.

  Браун Д. Янголи і демони / Ден Браун; пер. з англ. А.Кам'янець. - 2-е вид.- Харків: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2011. -544 c.

     Всесвітньо відомого фахівця з релігійної символіки   Роберта  Ленгдона терміново викликають до Швейцарії, щоб дослідити  загадковий знак, випалений на грудях по-звірячому вбитого фізика. Він робить приголомшливе відкриття: це справа рук давнього ворога Церкви - таємної організації ілюмінатів. Крім того, у Ватикані  закладено надпотужну бомбу, яку має знайти саме Ленгдон разом із чарівною жінкою-науковцем Вітторією Ветровою. На  них чекає шалена пригода: йдучи по сліду безжального вбивці, збирати трупи, видератися на собори, спускатися в підземелля, щоб знайти нарешті  лігво ілюмінатів і врятувати  святий престол.


  Щербак Ю. Час  смертохристів: Міражі 2077 року: роман / Юрій Щербак. - К.: Ярославів Вал. - 480 с.

  Роман Юрія Щербака "Час смертохристів. Міражі 2077 року" є гостросюжетним політичним трилером, дія якого розгортається напередодні Четвертої глобальної війни.
Це антиутопія, сигнал тривоги, в якому за гротескною формою і фантастичністю  ситуацій стоїть  реальна масштабність можливих геополітичних  подій майбутнього. Автор широко використовує прийом цитування таємних документів, які розкривають цинізм і подвійні стандарти  акторів світової політичної сцени.
Роман  Юрія Щербака з'явився через двадцять років після написання автором останнього прозового твору (документальна повість "Чорнобиль"). Збагачений досвідом політичної, державної і дипломатичної діяльності, автор, екс- посол України в США,Канаді, Мексиці та Ізраїлі, дає своє парадоксальне і пророче бачення того, що може статися з Україно. в майбутньому.


     Щербак  Ю. Час Великої Гри: роман / Юрій Щербак. - К.: Ярославів Вал, 2012. - 440 с.

     Роман Юрія Щербака "Час Великої Гри. Фантоми 2079 року" є другою книгою - продовженням гостросюжетного політичного трилера, антиутопії "Час  смертохристів. Міражі 2077 року". Вихід сенсаційного роману "Час смертохристів" у  2011 році став значною літературною подією, привернув увагу читачів і критиків, про що свідчать дві престижні премії.
     У  центрі роману "Час Великої Гри" - драматична доля  головного героя, генерала української розвідки Ігоря Гайдука. Діючи в період Великої Темряви та після її закінчення, беручи участь у жорстокій політичній боротьбі, наражаючись на смертельний ризик, генерал Гайдук приймає доленосне рішення...
    Роман "Час Великої Гри" продовжує стильову лінію "Часу  смертохристів" - поєднання магічного реалізму з гротеском, включно з "Міфологічними" сценами за участю Христа і Сатани.

   Чибісова Н. Елізіум: роман / Наталя Чибісова. - К.: Зелений пес, 2008. - 232 с. 

    Як воно, коли в тебе відбирають майбутнє? Коли одного дня ти усвідомлюєш, що власне життя - лише ілюзія, а світ сповнений брехні?
    Залишається лишень грати за правилами, навіть якщо їх встановлюєш не ти. Навіть коли це твоя остання гра. залишається тільки пройти крізь лабіринт, аби віднайти Елізіум і звільнити душі всіх убитих до тебе.
... Вона має на все два тижні. Лише два тижні, щоб навчитися жити, вмирати,  кохати. Щоб розібратися у всьому. Чи ж устигне?..
 Для молодої київської журналістки ( а засумісництвом талановитої поетеси ) Наталі Чибісової роман "Елізіум" є дебютним. Та попри це вже встиг 2007 року вразити серця журі україно-німецької премії імені Олеся Гончара своєю щирістю, образністю та гуманізмом.
    Тож хочеться вірити, що письменницький доробок цієї авторки буде таким само успішним, як  і поетичний! А вам, любі читачі, залишається побажати приємних відкриттів і якнайліпших вражень!!!

    Білий Д. Волонтер / Дмитро Білий. - Донецьк: ПП "КД "Проспект-Прес", 2013. - 288 с. 

   Таємничі ритуали, смертельні небезпеки, карколомні пригоди, кохання на межі життя і смерті та зустріч із потойбічним...
    Все це представлено у новій збірці творів відомого українського письменника Дмитра Білого. Роман "Чорне крило" переносить читача у таємничий вир східної містики, із якою герої зіткнулися, потрапивши у буревій громадянської війни, і яка зловісно відбилася на долонях уже наших сучасників. Перша частина роману "Поцілунок відьми" розпочинає дивовижну історію кохання, сповнену пристрасті, таємниць і відкриття загадкового світу відьомських чар. Історико-містична повість "Вершниці Власти" відсилає читача у прадавні часи, коли в  українських степах точилася боротьба останніх воїтельок-амазонок за збереження своїх таємничих містичних ритуалів. Повість "Волонтер" розповідає про долю юнака, який, потрапивши на Балканську війну в 90-х роках минулого сторіччя, опинився віч-на-віч із незбагненною і демонічною легендою, сповненою кохання і смертельної небезпеки.

  Сарамаго Ж. Каїн: роман / Жозе Сарамаго; пер. з португ. В.Й. Шовкуна; худож.-оформлювач О.Г. Жуков. - Харків: Фоліо, 2013.- 187 с. 

    У своєму останньому романі Жозе Сарамаго (1922-2010)розповідає історію Каїна, який посмів засумніватися у всемогутності Бога і кинути йому виклик. Бог укладає з героєм "договір про розмежування відповідальності за смерть Авеля", і Каїн вирушає в подорож у старозавітні часи: торгуватися з янголами, дивитися, як споруджують Вавилонську вежу, допомагати Ною будувати ковчег...





     Арєнєв В. Магус: роман / Володимир Арєнєв.- К.: Зелений пес, 2007. - 382 с.

    Ви були коли-небудь в Італії? Втім, не поспішайте з відповіддю  - в цій Італії ви точно не були ніколи.
Тут кояться такі чудасії - годі й переповісти! У розкішних палацо оживають примари давно померлих лдей, на всьому узбережжю таємно владарює "хрещений батько" татусь Карло Карлеоне, "малий народець" живе поряд із людьми, а серед чернечих орденів є такий, що розслідує особливі злочини. Злочини, здійсненні за допомогою магії, яка в цій Італії - явище буденне!..



    Винничук Ю. Вікна застиглого часу: оповідання та повість / Юрій  Винничук. - Львів:  Піраміда, 2012. - 216 с.

    Події книги розгортаються у невеликому Станіславі другої половини минулого століття. Короткі оповідання і новели з життя різних людей створюють єдине полотно, хоч і не надто епічне, проте гармонійне і цілісне. Світ уяви поєднав правду і вигадку, щоби по-дитячому просто витлумачити все складне і незрозуміле. Герой не соромиться ділитись із читачами своєю безпосередністю і дитячою наївністю, знайомить з родиною та її загадками.

        






Немає коментарів:

Дописати коментар