неділю, 22 січня 2017 р.

Соборність - свято Єдності

    День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення  Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.
    Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року.  
    Однак об'єднання УНР і ЗУНР в одну державу через ряд обставин не було тоді доведено до кінця. Головна з них - скрутне становище, в якому незабаром опинилися як Директорія УНР та її уряд, так і ЗУНР, територія якої була захоплена Польщею, Румунією і Чехо-Словаччиною.
   Незважаючи на це, день 22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як Свято Соборності України. Це був один з найпрекрасніших моментів нашої історії. Високий принцип соборності своїх земель - найблагородніший у світі ідеал, до якого прагне кожна нація.
  Сьогодні, після двадцяти п'яти років Незалежності, проблема соборності України є, на жаль, не менш актуальною.


Немає коментарів:

Дописати коментар