четвер, 30 березня 2017 р.

Цінні книги - від Андрія та Ярини КВАСЕЦЬКИХ


   Нещодавно у центральну районну бібліотеку ім. І. Франка надійшли нові книги від наших давніх шанувальників та партнерів -  Андрія та Ярини КВАСЕЦЬКИХ (батька і доньки). 
  Андрій Теофілович Квасецький - журналіст, книговидавець, перекладач, відомий краєзнавець Золочівщини, уродженець села Жуличі Золочівського району. Навчався спочатку в Жулицькій восьмирічній школі та Золочівській СШ №2, згодом - на факультеті журналістики Львівського державного університету ім. Івана Франка Працював кореспондентом, завідувачем відділу Чернівецької обласної газети "Молодий буковинець", відповідальним секретарем, редактором обласної профспілкової газети "Практика", а з 1994 року - засновник і головний редактор екологічного журналу та видавництва "Зелена Буковина". 
    А. Квасецький - автор історико-краєзнавчого нарису "Стаж-гора або Сторожиха. Образки з історії Жулич", літературно-критичного дослідження "Розсипані перли і розгублені звізди Василя Пачовського", які стали основними частинами упорядкованого і відредагованого ним збірника "Жуличі. Василь Пачовський" (2013).
  Ярина Андріївна Квасецька - викладач Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.
     Увазі читачів пропонуються три книги:




   Квасецький А. Давні згадки про Жуличі і сусідні поселення над річками Буг і Белзець: історичний нарис. - Чернівці: Зелена Буковина, 2016. - 84 с.: іл.

   Історичний нарис присвячений дослідженню давніх письмових згадок переважно пізнього середньовіччя (XV - поч. XVI ст.) про Жуличі і сусідні поселення Бужок, Белзець, Гончарівка, Городилів, Комарів (Сасів), Почапи, Ушня, Черемошня і Хильчиці, що розміщені нині у Золочівському районі Львівської області, а також про стерте з історичної карти Галичини давнє монастирське село Лагодиче.
   Автор вступає у дискусію щодо походження нинішнього села, а в минулому містечка Білого Каменя, доповнює цікавими матеріалами давню історію Золочева.
  Дослідження буде цікавим історикам, краєзнавцям і всім шанувальникам рідного краю - Золочівщини.


   Квасецька Я. Професійна підготовка вихователів дошкілля на західноукраїнських землях: історичний аспект / Ярина Андріївна Квасецька: монографія. - Чернівці: Зелена Буковина, 2017. - 352 с.: іл.
  
  У монографії представлені результати ретроспективного аналізу історичних культурно-освітніх умов зародження і розвитку дошкільного виховання та професійної підготовки вихователів дошкільних закладів на західноукраїнських землях (Галичина, Буковина і Закарпаття. Розкрито особливості формування системи педагогічних навчальних закладів з підготовки вихователів, організаційні засади функціонування жіночих учительських семінарій. Розкрито зміст теоретичного навчання і практики, їх взаємозв'язок у фаховому становленні майбутніх вихователів дошкільних закладів. Також змальована педагогічна доцільність та форми впровадження історичних здобутків у сучасну педагогічну практику.


  Олійник М. Історія дошкілля Буковини: навчально-методичний посібник / Марія Олійник, Ярина Квасецька. - Чернівці: Зелена Буковина, 2012. - 76 с.: іл.
 
    Сучасне педагогічне наукове знання неможливо розглядати лише за нинішніми вимірами, воно повною мірою залежить від попередніх донаукових, науково-педагогічних ідей педагогів, які дозволяють розглядати знання про розвиток педагогіки та їх історичні аспекти.
   Знання історії дошкільної педагогіки необхідне для формування нових поглядів на педагогічну науку і практику на основі традицій та досягнень минулого.
    У посібнику представлений генезис суспільного дошкільного виховання Буковини кінця ХІХ - початку ХХІ ст. Він стане у пригоді студентам педагогічних навчальних закладів, працівникам освіти і науковцям.

    Золочівська центральна районна бібліотека ім. І. Франка висловлює подяку авторам представлених вище книг та запрошує зацікавлених читачів до ознайомлення з ними.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар