пʼятницю, 20 березня 2020 р.

Життя книг на екрані

 Шановні користувачі!
   У час карантину, щоб  не піддаватися паніці, рекомендуємо мислити винятково позитивно і отримати від вимушеного перебування вдома користь і тільки користь.
Для  проведення  цікавого дозвілля вдома   світ придумав багато нового: безкоштовні лекції та онлайн-курси, театр онлайн, музей онлайн , кіно і бібліотеки онлайн, та багато  інш.
Але найбільш цікавим заняттям  для наших сучасників залишаються читання книг та  перегляд фільмів. Під час читання книги і при перегляді фільму ми пізнаємо щось нове, цікаве, захоплююче. Одні люди більше люблять читати, тримаючи книжку в руках, насолоджуватись шелестом сторінок, п’яніючи від  запаху нової паперової книги,  а інші не переживуть пропуску прем'єри фільму, який так довго чекали.
    Бібліотекарі  відділу обслуговування  Золочівської ЦРБ  підготували для вас перелік фільмів, які знято за  мотивами книг. Пропонуємо переглянути фільми-онлайн, а книголюби зможуть насолодитись цими шедеврами, взявши книги додому у відділі абонементу згодом.

Фільми за мотивами української класики

Загребельний П. Роксолана : роман / Павло Загребельний. - Харків :Фоліо, 2001. - 685 с.

       В романі змальовані події ХVІ століття. П. Загребельний розповідає про дивовижну долю дівчини з Прикарпаття Анастасії Лісовської. Вона пройшла через невольничу Кафу, на великому стамбульському ярмарку її продають вдруге. Завдяки сильній волі, незвичайному розумові і молодості полонянка-українка стає дружиною Сулеймана Пишного - султана Османської імперії. Відома під іменем Роксолана, ця славетна жінка відігравала значну роль у політичному житті ісламської країни.







 Коцюбинський М. Тіні забутих предків / Михайло Коцюбинський. - Харків : Фоліо, 2013. - 156с.
     
«Тіні забутих предків» —повіст ь Михайла Коцюбинського, написана під враженням його перебування на Гуцульщині в 1911 році.

У творі розповідається про кохання гуцулів Івана й Марічки з ворогуючих родів, що трагічно завершується для обох. У повісті яскраво передано гуцульські побут і життя з елементами фольклору.


 Куліш П. Чорна рада : роман / Пантелеймон Куліш. - Харків : Фоліо, 2006. - 287 с.
     В історію української літератури П. Куліш увійшов насамперед як автор першого історичного роману "Чорна рада", в якому відтворив події 1663 року, коли після смерті Богдана Хмельницького почалася запекла боротьба за гетьманську булаву.


  
Квітка-Основ'яненко Г. Сватання на Гончарівці : повісті, п'єси / Григорій Квітка-Основ'яненко. - Харків : Фоліо, 2007. - 351 с.
     Сватання на Гончарівці» — соціально-побутова комедія Григорія Квітки-Основ'яненка, написана в 1835.

Українське весілля, як відомо, завжди починається сватанням. Парубок засилає до дівчини сватів. Ті приходять і ведуть з батьками дівчини  таку хитромудру бесіду, що як не здогадатися, за чим прийшли. Такий обряд, звичай. І дівчина, якщо згодна, то подає рушники, коли ж відмовляє, то підносить нареченому гарбуза.

В центрі вистави за однойменною комедією класика української літератури Г. Квітки-Основ’яненка – саме такий народний обряд сватання: до дівчини Уляни засилає сватів синок сільського багатія Кандзюби Стецько. Але ж Уляна любить кріпака Олексія. Та й той нелюб Стецько, хоч і багатий, але ж дурний та ледачий…


Фільм " Сватання на Гончарівці"


 Франко І. Украдене щастя / Іван Франко. - Харків : Фоліо, 2007. - 415 с.
      Творчість талановитого майстра слова Івана Франка представлена не тільки драматичними творами, а й легкими та ніжними віршами про кохання, дружбу, про вічні проблеми добра і зла. Всі ці питання автор піднімає у драмі "Украдене щастя", за якою знято не менш чудовий фільм. 






1 частина фільму  "Украдене щастя"
2 частина


Приємного перегляду!
Далі буде... Слідкуйте за новинками на блозі бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар