пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Запали свічку пам'яті у своєму вікні

 Серед болючих сторінок історії українського народу тема Голодомору 1932-1933 років залишається однією з найскладніших і найдраматичніших. 

Щороку, четвертої суботи листопада, в Україні вшановують загиблих від голоду. Цьогоріч День пам’яті  жертв Голодомору припадає на 28  число.

У 1932-1933 роках убито понад 7 мільйонів на території УРСР та 3 мільйони українців поза її межами – на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі та в Казахстані. Державні органи вилучили продовольство й закрили кордони. Керівництво Радянського Союзу заперечувало факти масової смертності в Україні від голоду та відмовилося від благодійної допомоги, що її пропонували інші країни й діаспора. Так хотіли зламати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави.

У цей день люди беруть участь у поминальних богослужіннях, навідуються до пам’ятників жертвам Голодомору. О 16.00 долучаються до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції «Запали свічку»

У читальному залі Золочівської  ЦРБ ім. І.Франка функціонує виставка-реквієм: «А свічка плакала в скорботі» ( до Дня памяті жертв голодоморів).

На ній представлено енциклопедичні, науково-документальні видання, монографії, спогади очевидців, а також художні твори: "Жовтий князь" В.Барки, "Марія" У.Самчука, "Розколоте небо" С.Талан, "Чорна дошка" Н.Доляк та інш. 






Немає коментарів:

Дописати коментар