пʼятницю, 14 травня 2021 р.

#Стефаник_150, #zolochiv_library

14 травня  2021 року виповнюється  150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерніської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.

Стефаник  - це митець із вродженим талантом… Його новели – як найкращі  народні пісні, в яких нема риторики, ані сентиментальності, а тільки наочне, голе, просте, не підфарбоване життя, дуже часто сумна дійсність, але   оздоблена золотом найправдивішої поезії.

                                                                        Іван Франко. Українська ( руська) література. 1901

 

Стефаник виявився великим чародієм, бо він так по мистецьки малює картину, що завсіди добере живої фарби, все поставить на своє місце, у відміреній перспективі: його картина чарує фарбами, світлом, тінями; мова голубить музикою; рисунок пластикою. Таку силу має його слово.

                                                                    Денис Лукіянович. Василь Стефаник.

                                                                    Передмови до збірки  новел «Земля». 1926

З цієї нагоди  учні 9-10 класів Золочівської ЗОШ №3  І-ІІІ ст.  (вчителька  Мельник І.Д.)  завітали до Золочівської ЦРБ ім. І. Франка на    вечір-портрет  «Геній у царстві слова». Бібліотекарі підготували інформацію про цікаві факти із життя і творчості  письменника, фільм «Василь Стефаник  біографія. Цікаві факти»,  презентацію «Читання уривків із новел Василя Стефаника» 

Підготовлено ювілейну панораму  «Співець рідної землі».

Важливо пам’ятати і говорити про таких видатних  для нашої культури людей.  






Немає коментарів:

Дописати коментар