четвер, 10 лютого 2022 р.

Книги отримані в подарунок в Золочівську міську бібліотеку ім. І.Франка КЗ «Публічна бібліотека ЗМР» від Національного музею Голодомору



Архіви окупації. 1941-1944 . Т.1/ Держ. ком. архівів України; Упоряд. Н. Маковська.– 2-ге вид.– Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. – 872 с.

У книзі вперше представлено інформацію про так звані «окупаційні фонди» державних архівів України. Понад півстоліття цей потужний документальний масив був здебільшого засекреченим і недоступним для дослідників. Тож його публікація слугуватиме розширенню джерельної бази дослідження історії Другої світової війни на українських землях, відкриває нові можливості для глибшого і детальнішого вивчення нацистської окупаційної політики, усіх сфер життя населення на окупованій території.

Бжезінський З. Вибір: світове панування чи світове лідерство / Збіґнєв Бжезінський , пер. з англ. А. Іщенка. – Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2006. – 203 с.
В останній за часом великій книжці відомого американського політолога і державного діяча Збіґнєва Бжезінського «Вибір: світове панування чи світове лідерство» (2004) розглядаються проблеми ролі США як світової держави, здат­ної стати запорукою стабільності та безпеки в усьому світі у новому столітті. Автор зосереджує увагу на вкрай важливих альтернативах: чи полягає роль його країни у пануванні, підкріпленому військовою й економічною силою, чи у лідерстві, ґрун­тованому на згоді цивілізованих народів щодо головних засад співіснування у мінливому й небезпечному світі?


Великий голод в Україні 1932-1933 років у IV томах. Т.І. Свідчення очевидців для Конгресу США/ Виконавчий директор Комісії Джеймс Мейс. – Київ: Вид. дім «Києво- Могилянська академія», 2008. – 838 с.
У книзі вперше представлено інформацію про так звані «окупаційні фонди» державних архівів України. Понад півстоліття цей потужний документальний масив був здебільшого засекреченим і недоступним для дослідників. Тож його публікація слугуватиме розширенню джерельної бази дослідження історії Другої світової війни на українських землях, відкриває нові можливості для глибшого і детальнішого вивчення нацистської окупаційної політики, усіх сфер життя населення на окупованій території.

4-х томне видання матеріалів Конгресово-президенської Комісії США з вивчення Великого голоду в Україні 1932-1933 рр. містить свідчення очевидців-емігрантів з України, що були зібрані впродовж 1983-1984 рр. за спеціальною методикою oral history і є доказом геноциду українського народу.


Великий голод в Україні 1932-1933 років у IV томах. Т.ІІ. Свідчення очевидців для Конгресу США/ Виконавчий директор Комісії Джеймс Мейс. – Київ: Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2008.- 814с.


Другий том чотиритомного видання матеріалів Конгресово-президентської Комісії США з вивчення Великого голоду в Україні 1932-1933 рр. містить свідчення очевидців-емігрантів з України, що були зібрані впродовж 1983-1984 рр. за спеціальною методикою oral history і є доказом геноциду українського народу. Ключова акція уряду (конфіскація всіх продовольчих продуктів тривалого зберігання в українських селах у січні 1933 р.) була здійснена на основі усних вказівок. Вона може бути встановлена тільки за подібністю дій чекістів і комнезамівців у різних селах України, засвідченою людьми, які бачили такі дії на власні очі. Тому свідчення є одним із найцінніших джерел з історії колективізації та Голодомору в Україні 1932-1933 рр. Видання розраховане як на науковців, так і на широке коло тих, хто цікавиться історичним минулим нашої держави.

Великий голод в Україні 1932-1933 років у IV томах. Т.ІІІ. Свідчення очевидців для Конгресу США/ Виконавчий директор Комісії Джеймс Мейс. – Київ: Вид. дім «Києво- Могилянська академія», 2008. – 782 с.


Третій том містить свідчення очевидців-емігрантів з України, що були зібрані впродовж 1983-1984 рр. за спеціальною методикою oral history і є доказом геноциду українського народу.
Ключова акція уряду (конфіскація всіх продовольчих продуктів тривалого зберігання в українських селах у січні 1933 р.) була здійснена на основі усних вказівок. Вона може бути встановлена тільки за подібністю дій чекістів і комнезамівців у різних селах України, засвідченою людьми, які бачили такі дії на власні очі. Тому свідчення є одним із найцінніших джерел з історії колективізації та Голодомору в Україні 1932-1933 рр. Видання розраховане як на науковців, так і на широке коло тих, хто цікавиться історичним минулим нашої держави.



Великий голод в Україні 1932-1933 років у IV томах. Т. ІV. Свідчення очевидців для Конгресу США/ Виконавчий директор Комісії Джеймс Мейс.– Київ: Вид. дім «Києво- Могилянська академія», 2008. – 622 с.

Останній том чотиритомного видання матеріалів Комісії з розслідування Голоду 1932-1933 рр. в Україні, виконавчим директором якої був відомий історик ДЖ. Мейс, містить підсумковий звіт із додатками. Проаналізувавши доробок нерадянських дослідників про український голод, його особливості в контексті радянської історіографії голоду, згадки про Голод у радянській пресі, висвітлення цієї теми в історичній прозі, а також реакцію на Голод у радянській пресі, висвітлення цієї теми в історичній прозі, а також реакцію на Голод 1933-1933 років за межами України, подаючи унікальні свідчення тих, хто пережив Голодомор, архівні матеріали країн Заходу, зокрема депеші італійських дипломатів, Комісія дійшла висновку, що голод 1932-1933 років був спланований геноцидом, направленим на винищення українського селянства – життєдайної основи української нації.

Віднянський С.В. Об’єднана Європа: від мрії до реальності. Історичні нариси про батьків-засновників Європейського Союзу/ С. В. Віднянський, А. Ю. Мартинов.– 2-ге вид., доп. І перероб. – Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2011.– 395 с.

У книзі подано політичні біографії сімнадцяти політичних діячів, котрі відіграли суттєву роль в історії європейської інтеграції: німців, французів, британців, чехів, австрійця, італійця, поляка, росіянина. Своїми ідеями, поглядами та діяльністю у ХХ-на початку ХХІ ст. вони помітно вплинули на розвиток та формування сучасної моделі об'єднаної демократичної Європи. Багатий і оригінальний конкретно-історичний матеріал, який проаналізовано й узагальнено в книзі, дає змогу читачеві глибше зрозуміти основні передумови, етапи, характер, проблеми й перспективи європейського інтеграційного процесу. Неупереджена оцінка внеску історичних особистостей у складний процес кристалізації європейської ідеї та її реального втілення, подана на загальному тлі історичного й геополітичного розвитку Європи впродовж новітньої історії, дає змогу скласти адекватне уявлення про складність європейських процесів і, водночас, відчути їх людський вимір, їх живий творчий зміст. Книгу розраховано на політиків, істориків, журналістів, студентів, усіх, хто цікавиться історією та сучасним станом розбудови єдиного "європейського дому".



Геноцид українців 1932-1933 за матеріалами досудових розслідувань // Упоряд.: О.Петришин, М.Герасименко, О.Стасюк.– Київ: Видавництво Марка Мельника, 2021.– 520 с.

У науковому збірнику друкуються укази та розпорядження президентів України щодо вшанування пам’яті українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932-1933 роках. Основу джерельної бази видання формує вибірка з матеріалів архівної кримінальної справи № 475 ( судовий № 1-33/2010), яка складається із 331 тому та зберігається в архіві Київського апеляційного суду.

З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ №1 (38) 2012 р./ Харків: Права людини, 2013. –352 с.

Науковий документальний журнал Розділи номера № 1:

ДЕРЖАВНИЙ ТЕРОР РАДЯНСЬКОЇ ДОБИ

З ІСТОРІЇ СПЕЦСЛУЖБ

З ІСТОРІЇ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

ВЛАДА І ЦЕРКВА

З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ №2 (33) 2009 р./ Харків: Права людини, 2010. – 488 с.


Науковий документальний журнал

Розділи номера № 2:

ВЛАДА І ЦЕРКВА

ДО 70-РІЧЧЯ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ

З ІСТОРІЇ СПЕЦСЛУЖБ


ДО 20-РІЧЧЯ НАРОДНОГО РУХУ УКРАЇНИ

ОСОБА В КОНТЕКСТІ ІСТОРІЇ

З ІСТОРІЇ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

ХРОНІКА ПОДІЙ

Ільницький М. На перехрестях віку: У трьох книгах/ М. Ільницький. Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008.– Кн.1. – 838 с.
Перша книга вибраних праць Миколи Ільницького містить літературно-критичні та історико-літературні статті, передмови, портрети, рецензії, які охоплюють понад сорок років його творчої діяльності.

У них відображено важливі грані літературного процесу історичного періоду, сповненого драматизму суспільного життя: зв'язок слова і національного світосприйняття, трансформацію «вічних образів», характер міжлітературних взаємозв'язків і типологічних спорідненостей.


У книзі окреслено характер творчої індивідуальності багатьох материкових та діаспорних українських письменників. Видання розраховане на широке коло читачів, зокрема на науковців, студентів та аспірантів гума



Ільницький М. На перехрестях віку: У трьох книгах/ М. Ільницький. Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008.– Кн.2. – 703 с.

До другої книги праць Миколи Ільницького ввійшли монографії про Богдана-Ігоря Антоновича, Ігоря Калинця та «портрет» літературного Львова XX століття.


Нарис про Б.-І. Антоновича – перше в українському літературознавстві дослідження про талановитого поета (1909-1937), творчість якого за радянського режиму замовчувалася і спотворювалася. У портреті І. Калинця розкрито закоріненість слова поета в духовну традицію української культури та інтенсивність новаторських пошуків, втілення громадського сумління покоління 60-80 років і суверенності поетичного слова. Літературні портрети постають яскравими фрагментами широкого тла – літературного життя Львова протягом ХХ століття, насиченого драматичними колізіями й спрагою оновлення поетичного слова.



Качуровський І. Променисті Сильвети: Лекції, доповіді, статті, есеї, розвідки / Ігор Качуровський. – Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. –766 с.

У підсумковій збірці своїх літературознавчих розвідок Ігор Качуровський з властивою йому неупередженістю висвітлює промінентні постаті майстрів українського слова — як загальновизнаних, так і тих, чия творчість донедавна залишалась у тіні. Серед останніх — передусім письменники української діяспори і зокрема представники покоління Другої світової війни — покоління, до якого належить і сам автор. Завдяки широті охопленого матеріалу і потужній інтелектуальній енергетиці авторського викладу книгу можна розглядати як оригінальний підручник з історії української літератури кінця XIX—XX ст. Уперше видані 2002 р. у монографічній серії Українського Вільного Університету (Мюнхен), «Променисті сильвети» через чотири роки принесли Ігореві Качуровському Шевченківську премію. Для студентів та викладачів-гуманітаріїв, усіх хто цікавиться історією українського письменства.


Качуровський І.150 вікон у світ: З бесід, трансльованих по Радіо «Свобода» / Ігор Качуровський. – Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008.– 462 с.

Збірка радіо бесід Ігоря Качуровського — відомого поета, прозаїка, перекладача, літературознавця — плід його 20-річної праці в мюнхенській редакції радіо «Свобода». У цій книзі зібрано бесіди про творчість відомих, маловідомих або й зовсім невідомих у нас представників світового письменства (значно меншою мірою — музики і малярства), творчі портрети українських перекладачів, огляди перекладних антології та перекладознавчих праць, відгуки на різноманітні поетичні і прозові переклади, видані на Україні чи в діяспорі, а також на переклади творів української літератури мовами світу. За ілюстративний матеріял бесіди на літературні теми правлять числення поетичні переклади — як самого автора, так і його колег-перекладачів. Видання розраховане на широке коло читачів, готових пізнавати нові сторінки в історії світової культури або ж заново відкривати вже відоме в іншому, часом несподіваному, насвітленні — з погляду людини, яка за довгі роки життя на Заході звикла міряти мистецькі явища єдиною мірою — мірою естетичної вартости, без огляду на жодні стереотипи. У книжці збережено норми Українського правопису 1928 року ("скрипників").

Кожевніков В.П. Українці, нас знищують…публіцистика / Кожевніков В. П. – Видання 2-ге, доповнене. – Київ: Талком, 2020. – 94 с.

Втративши свій інформаційний простір, український народ став легкою здобиччю спочатку польських, а потім московських шовіністів. Московити нав’язали нам думку, що ми не лише єдиновірці, а й рідні брати. Хоч вони насправді є спадкоємцями Батиєвої орди й ніколи не були слов'янами. Після 1917 р. леніни, бухаріни, троцькі, зіновєви навіяли нам мрію побудувати разом із московітами комуністичний рай під їхнім керівництвом і так загнали нас в колгоспне та фабрично-заводське кріпацтво з його голодоморами, постійними репресіями, війнами…

А після 1991 р. нас переконали, що ми не здатні збудувати свою державу й мусимо обирати представників нацменшин і жити під їхньою владою. Так ми стали найбіднішим і найбезправнішим народом Європи.



Маркова С. Коли той світанок настане? Проєкти «світлого майбутнього» і «щасливого дитинства» від комуністичних творців Голодомору: монографія / Світлана Маркова, Інна Шугальова. Хмельницький : ФОП Цюпак А. А., 2021. – 156 с.

Книга написана на основі великої джерельної бази та містить комплексну соціально-культурну і суспільно-політичну характеристику еволюції українського соціуму на початку ХХ ст.; приділено увагу формуванню українського парагромадянського селянського суспільства (виникненню елементів громадянського суспільства), його зламу в роки Голодомору 1932-1933 рр. У виданні проаналізовано методи творення комуністичним режимом "нової людини", соціально-культурні наслідки, руйнування традиційного для українців світогляду та моделей поведінки. Простежено етапи формування совєтських міфів "світлого майбутнього", "щасливого дитинства", процеси індоктринації свідомості молоді та дітей. Висвітлено передумови та наслідки виникнення ідейно-цілісного конфлікту "батьки-діти". Відтворено катастрофічну ситуацію, яка склалася в дитячих будинках та інтернатах УСРР.

Видання розраховане на широке коло читачів: науковців, викладачів, вчителів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією України ХХ ст.



Марочко В. Голодомор 1932-1933 років в Україні : Хроніка / В.Марочко, О.Мовчан. – Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. –294 с.

Хроніко-документальне видання відтворює факти, події, явища в селах Української СРСР 1932-1933 рр. – Голодомору, спричиненого суцільною колективізацією, надмірними хлібозаготівля ми, репресіями. Використано опубліковані збірники документів і матеріалів, архівні фонди України та Росії, листування і таємні шифрограми Сталіна, листи селян до партійно-радянської номенклатури, доповідні записки іноземних дипломатів.


Ми не є українофілами. Польська політична думка про Україну і українців. Антологія текстів.– Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2012.– 440 с.

У антології зібрано тексти польських політичних мислителів 90—х років XIX — 80—х років XX століття, предметом яких є українсько-польські стосунки, проблеми співжиття українців і поляків на землях етнічного прикордоння, питання незалежності України та можливі сценарії розвитку відносин між Україною та Польщею як самостійними державами. Книга дає читачеві можливість сформувати уявлення про еволюцію поглядів польських інтелектуалів на Україну та українців протягом одного з найдраматичніших періодів історії двох народів.

Для науковців, журналістів, політиків та всіх, хто цікавиться історією українсько-польських відносин.

Видання вийшло за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Польський інститут у Києві. Публікацію підтримано Інститутом Книги в рамках перекладної програми — POLAND Translation Program


Мовна політика та мовна ситуація в Україні: Аналіз і рекомендації / За ред. Юліане Бестер-Дільґер. – 2-ге вид. – Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. – 363 с.

У книзі представлені результати проекту «Мовна політика в Україні: антропологічні, лінгвістичні аспекти та подальші перспективи», виконання якої фінансувала програма INTAS з серпня 2006 до липня 2008 року. У проекті брали учать учені з Австрії, Англії й України, які досліджують різні аспекти мовної політики і мовної ситуації в Україні. Дослідження базується на результатах всеукраїнського опитування і фокус-групових дискусій, проведених у п’ятьох містах: Києві, Донецьку, Луцьку, Львові та Одесі. В кінці подано рекомендації для майбутньої мовної політики України.


Навчальний посібник для вчителів «Голодомор 1932-1933 років – геноцид української нації». – Київ: Видавництво Марка Мельника, 2021. – 336 с.

Навчальний посібник є одним із перших навчальних видань, яке повною мірою висвітлює передумови, обставини та наслідки Голодомору 1932–1933 рр. – геноциду української нації – та масових штучних голодів 1921–1923 рр., 1946–1947 рр. в широкому історичному контексті як української, так і всесвітньої історії. Автори подають ґрунтовний фактологічний матеріал, поєднаний з аналітичним осмисленням різних аспектів злочинів комуністичного тоталітарного режиму. Посібник може бути використаний у підготовці до уроків з історії України, громадянської освіти, написанні узагальнювальних наукових праць. Посібник рекомендовано вчителям історії, правознавства, громадянської освіти, викладачам, працівникам культурно-освітніх установ, студентам, учням та всім, хто цікавиться історією України.



Сергійчук В. Голодомор 1932-1933 років як геноцид українства / Володимир Сергійчук.– Видання четверте, доповнене. – В.: ПП Сергійчук М.І., 2016.– 320 с.

У пропонованій книзі на основі архівних документів і спогадів очевидців обгрунтовується закономірність визначення Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українства відповідно до Конвенції ООН щодо запобігання злочинів проти людства.

Сергійчук В. Етнічні межі і державний кордон України / Володимир Сергійчук. Вид. 3-є, доповнене. – Київ: ПП Сергійчук М.І., 2008. –560 с.

На великому архівному матеріалі доктор історичних наук Володимир Сергійчук досліджує, як століттями царська, а потім більшовицька Росія, панська Польща, Австро-Угорська монархія, боярська Румунія здійснювали експансію щодо України, загарбували її історичні землі, нищили культуру, душу, мову. І сьогодні окремі політичні сили наших сусідів, розраховуючи на економічні і політичні труднощі в Україні, прагнуть ставити перед нею територіальні претензії.

Книга розрахована на широкий загал студентів, викладачів, дипломатів, усіх тих, хто прагне бачити Україну багатою, великою, могутньою, повноправним членом європейської та світової спільноти народів.




Сергійчук В. Українські державники: Володимир-Юрій Данилів / Володимир Сергійчук. – В.: ПП Сергійчук М.І., 2021. – 232 с.


У книзі розповідається про життя і діяльність відомого правника і громадсько-політичного діяча української еміграції Володимира-Юрія Даниліва, уродженця Львівщини, який був ініціатором створення Міжнародної комісії юристів, що визнала в 1988 році Голодомор 1932-1933 років злочином проти українського народу.

Видання приурочене до 100-річчя від дня народження Володимира-Юрія Даниліва.

Український адвокат з Торонто, уродженець Львівщини Володимир-Юрій Данилів у 1983 році ініціював перед Світовим Конгресом Вільних Українців створення Міжнародної комісії юристів, що 1988 року дала оцінку злочину більшовицької Москви в організації Голодомору-геноциду. Він доклав багато зусиль, аби добитися від збайдужілої західної демократії надто несміливих кроків щодо повернення української правди!

Саме Володимир-Юрій Данилів як громадський провідник українських промисловців Канади був промотором створення кафедри українознавства в Торонтському університеті. Саме він організовував у Канаді Комітет приятелів Криму.

Про поширення правди про Голодомор та інші добрі справи Володимира-Юрія Даниліва на благо своєї Батьківщини український історик Володимир Сергійчук написав у книзі “Українські державники: Володимир-Юрій Данилів”.


Сергійчук В. Що дала Україна світові / Володимир Сергійчук. – Видання третє, доповнене. – В.: ПП Сергійчук М.І., 2015. – 516 с.

У пропонованій книзі вперше комплексно оцінено внесок видатних українців у розвиток світової науки, техніки, освіти і культури.




Сергійчук В. Як нас морили голодом / Володимир Сергійчук.– Вид 3-е, доповнене. – Київ: ПП Сергійчук М.І., 2006. –392 с.

На основі невідомих до недавнього часу документів з колишніх таємних архівів простежено геноцид українського народу в XX ст. через штучні голодомори, організовані більшовицькою владою.
Уперше в одному дослідженні мовою документів розповідається про голодомори 1921–1923, 1932–1933 і 1946–1947 років. Крім того, наводяться документи про спробу комуністичного режиму приховати перед світом правду про голод в Україні і розповідається про зусилля українців у діаспорі, які домагалися визнати цю трагедію геноцидом нашого народу і добилися цього від найвідоміших правників західного світу.


Видання розраховане на всіх, хто хоче знати правду про ці страшні сторінки української історії.


Смолій В. Українська національна революція ХVII ст. (1648-1676 рр.)/ Валерій Смолій, Валерій Степанков.– Київ : Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2009. – 447 с.

У праці на ґрунтовній джерельній базі та з урахуванням досягнень вітчизняної і світової історичної думки в царині дослідження революційних рухів раннього нового часу зроблено спробу представити феномен Української революції XVII ст. в сукупності та взаємодії його політичних, соціальних, економічних і ментально-свідомісних складових, а також показати її роль і місце в українській і європейській історії.

Розраховано на вчителів, наукових працівників, викладачів та студентів, широкий читацький загал.

Видання в якому на основі ґрунтовних історичних джерел, висвітлюється революційні події XVII століття



Стасюк О. Нариси про Голодомор / Олеся Стасюк. – Київ: видавець Мельник М. Ю. – 216 с.

Безумовно, Голодомор-геноцид 1932–1933 років – це лише один епізод у набагато довшій та складнішій історії примусу, придушення та насильства проти українців з боку комуністичного режиму, але оскільки предметом розгляду є саме він, то хотілося б почати з розуміння суті цього злочину.



Тарнашинська Л. Презумція доцільності: Абрис сучасної літературознавчої концептології / Людмила Тарнашинська. – Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. –534 с.


Наукове видання літературознавця Людмили Тарнашинської, заявлене нею як «метафізична оселя нових народжуваних смислів», є цілком апробованим способом об’єднання під однією обкладинкою різнотемних наукових розвідок, літературознавчих і літературно-критичних зацікавлень авторки. Книга структурована таким чином, аби через тематичну концептуалізацію літературознавчих проблем, пропущених крізь призму філософії, психології, етнопсихології та інших сумісних дисциплін, витворити інтерпретаційну модель особистісного наукового пошуку дослідниці, окресленого «презумпцією доцільності». Відтак пропонована книга віддзеркалює цікаві підходи до вирішення цілого комплексу проблем — як методологічно-теоретичного, так і аналітико-літературознавчого плану. Видання розраховане на науковців, викладачів, аспіранті, студентів-гуманітаріїв.


Український табір ДП в Авґсбурзі. Спомини. Документи. Світлини. – Вишгород: ПП Сергійчук М.І., 2020. – 402 с.

У книзі простежується історія українського табору переміщених осіб «Сомме Касерне» в західнонімецькому місті Авсгбурзі у повоєнні роки. Друкуються спомини колишніх мешканців, які розповідають про створення цього осередку українського життя на чужині, організацію різних заходів щодо збереження національної ідентичності в умовах політичної невизначеності.


«Чорні дошки України». Чернігівська область / збірник документів і матеріалів. – Київ: Видавництво Марка Мельника, 2021. – 944 с.

Видання містить систематизований тематичний комплекс архівних та опублікованих джерел про використання «чорних дощок» на території Чернігівської області УСРР у 1931-1934 рр.

Їх введення до наукового обігу дозволить глибше дослідити процес запровадження режиму «чорних дощок» та осмислити його використання як одного з інструментів репресивного механізму Голодомору-геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом в УСРР.


Lozynskyj A. Ukraine: Issues that Matter/ Askold Lozynskyj . –Kyiv-Mohyla Academy Publishing House. 2021. – 452p.
Лозинський А. Україна: питання, які мають значення. Київ : Видавничий дім «КиєвоМогилянська академія», 2021. 452 с. анг. мовою.

Збірка статей, досить суперечливих, із чотирьох основних питань: геноцид українців, незалежність України - події та особистості, необхідність історичної правди, огляд та анекдотична картина української діаспори.

Father Kovch’s Ark.– Kyiv:2017.– 144 рр.

Видання розповідає про життєвий і творчий шлях українського греко-католицького священика. Омелян Ковч (1884-1944), який був учнем і сподвижником митрополита Андрея Шептицького. Більшу частину свого життя. Отець Ковч служив парохом у губернському містечку Перемишляни. Він завжди стояв на захисті пригноблених і переслідуваних незалежно від їхнього етнічного походження та віросповідання – українців, поляків, євреїв, за що постраждав від різних органів влади. Дивом врятуючись від НКВС, о. Омелян потрапив до рук гестапо. Закінчив своє життя в концтаборі Майданек, де продовжив свою душпастирську місію. Він міг би вибратися з Майданека, якби відмовився рятувати євреїв, але він обрав мученицьку смерть. У 2001 році папа Іван Павло ІІ проголосив отця Ковча блаженним мучеником. Розповіді про життя священика перемежовуються повідомленнями з місць, де він жив і служив. У виданні представлені численні архівні та сучасні фотографії. Книга розрахована на всіх, хто цікавиться боротьбою українців за свободу і права людини, історією України, морально-етичними проблемами сьогодення. Видано за фінансової підтримки Фонду Renovabis та голови Комітету вшанування блаженномученика Омеляна Ковча Івана Васюника.

 

 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар