четвер, 26 січня 2023 р.

До 105 річниці бою під Крутами

 29 січня в Україні відзначається День пам’яті Героїв Крут.

Бій під Крутами відбувся 29 — 30 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що на Чернігівщині, за 130 кілометрів від Києва. Він тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховували кілька сотень.
У полон захопили 27 гімназистів і студентів, яких безжально розстріляли. Загиблих поховали в Києві на Аскольдовій могилі. Юнаки пожертвували своїм життям заради України, стали легендою для наступних поколінь борців за незалежність.
Героїв, порівнюючи із сучасними подіями, називають першими кіборгами. Наступ ворога було зупинено на чотири дні, що дало змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.
Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка пропонує ознайомитись з книжково-ілюстративною присвятою "Україною жили, за Україну полягли" що допоможе більше дізнатися про ті сумні події.
Сьогодні на захист України стали тисячі українців, які ще вчора були мирними людьми: вчителі, студенти, менеджери, бізнесмени, історики, співаки. Щира вдячність усім, хто нині виборює нашу перемогу, право жити у вільній країні на своїй землі.
Попри те, що за 100 років не змінився ні ворог, ні його методи війни, ми маємо реальний шанс завершити цю боротьбу. Бо наше суспільство зробило свій вибір на користь вільного демократичного розвитку власної держави. Й готове цей вибір захищати, кожен на своєму фронті – воєнному, волонтерському, історичному.
«Борітеся – поборете!


Немає коментарів:

Дописати коментар