четвер, 12 вересня 2024 р.

Гурман-панорама «Національна кухня як елемент української культури»

 Відомо, що у світі існує безліч народів і у кожного своя кухня та свої рецепти для приготування страв. Національна кухня кожного окремого народу світу – це окремі кулінарні королівства, які цікаво досліджувати. Кожен народ має власні традиції, власну історію і, звичайно ж, свої особливості національної кулінарії.

 Золочівська міська бібліотека ім. І. Франка підготувала для вас  гурман-панораму "Національна кухня як елемент української культури".

  Адже народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво; це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.

  Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відзначалася різноманітністю страв, високими смаковими та поживними якостями. Борщі і пампушки, вареники і галушки, ковбаси і печеня, напої з фруктів і меду відомі у всьому світі. Українській кухні властиві різноманітність використовуваних продуктів та комбінування кількох видів теплової кулінарної обробки (смаження, варіння, тушкування, запікання). Так, лише способів варіння борщу понад тридцять, а до його складу входить близько двадцяти найменувань продуктів.


  Кожному з етнографічних районів України властиві свої особливості кухні, зумовлені географічними умовами і національними традиціями. .

Щоб дізнатися більше про українську національну кухню запрошуємо до Золочівської міської бібліотеки.






вівторок, 10 вересня 2024 р.

До 130-го дня народження Олександра Довженка

10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Довженка – одного з найвідоміших письменників і режисерів. Саме в цей день з 1994 року вручають Державну премію України імені Олександра Довженка. Постать митця в українській культурі багатовимірна – він відомий кінорежисер, сценарист, прозаїк, драматург, живописець і графік, етнограф, оратор, дипломат і військовий кореспондент. Все це дало йому право піднятися на вершину світової слави та заявити про свій геніальний талант.

Серед багатьох літературних творів талановитого митця особливе місце займають кіноповісті «Земля», «Україна в огні», «Повість полум’яних літ», автобіографічна повість «Зачарована Десна», новели «Ніч перед боєм», «Воля до життя» та «Щоденник», який став справжнім документом епохи. Фільми Олександра Довженка – «Звенигора», «Арсенал», «Земля» – завоювали йому світову славу, він визнаний як один із провідних митців тогочасного світового кінематографа, «перший поет кіно».

До 130-го дня народження видатного режисера у Золочівській міській бібліотеці ім. І. Франка експонується книжкова візитівка «Батько українського кіно».


пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

6 вересня- День читання книги

 Читання книги є не просто способом провести час, це двері у світ знань, фантазії та саморозвитку.

6 вересня щороку відзначають День читання книги
Приєднуйтесь сьогодні до всіх, хто святкує, і проведіть день якнайбільше читаючи. Візьміть книгу з книжкової полиці або вирушайте до бібліотеки (ми зовсім поруч 💞), де можна знайти багато цікавих творів. Ви можете купити нову книгу (у нашому місті є книгарня), яку давно хотіли прочитати, але ще не спромоглися. Святкуйте, не забуваючи при цьому – залучати до читання книг друзів та близьких.
Безперечно, життєва зайнятість напевно заважає нам усім читати. Але на щастя, сучасні електронні книги полегшили читання на ходу. Читайте книги у будь-якому форматі та будьте щасливі.
Нехай цей день стане натхненням для того, щоб відкрити нову книгу та поринути у дивовижний світ літератури!


 Золочівська міська бібліотека імені Івана Франка запрошує мешканців громади на безоплатне навчання та допомогу у користуванні гаджетами, підвищення рівня медіаграмотності та інформаційної безпеки. Щосереди о 12 год. чекаємо у читальній залі міської бібліотеки.