вівторок, 10 вересня 2024 р.

До 130-го дня народження Олександра Довженка

10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Довженка – одного з найвідоміших письменників і режисерів. Саме в цей день з 1994 року вручають Державну премію України імені Олександра Довженка. Постать митця в українській культурі багатовимірна – він відомий кінорежисер, сценарист, прозаїк, драматург, живописець і графік, етнограф, оратор, дипломат і військовий кореспондент. Все це дало йому право піднятися на вершину світової слави та заявити про свій геніальний талант.

Серед багатьох літературних творів талановитого митця особливе місце займають кіноповісті «Земля», «Україна в огні», «Повість полум’яних літ», автобіографічна повість «Зачарована Десна», новели «Ніч перед боєм», «Воля до життя» та «Щоденник», який став справжнім документом епохи. Фільми Олександра Довженка – «Звенигора», «Арсенал», «Земля» – завоювали йому світову славу, він визнаний як один із провідних митців тогочасного світового кінематографа, «перший поет кіно».

До 130-го дня народження видатного режисера у Золочівській міській бібліотеці ім. І. Франка експонується книжкова візитівка «Батько українського кіно».


Немає коментарів:

Дописати коментар