неділю, 12 листопада 2017 р.

Презентація книжки Петра Кирпана "Порвані коралі. Роздуми про село Тилява"







12  листопада 2017 року в читальному залі Золочівської ЦРБ ім.І.Франка відбулася презентація книги Петра Кирпана «Порвані коралі. Роздуми про село Тилява».
 Книга написана передусім для мешканців села Тилява та їх нащадків, але адресується всім, хто цікавиться Лемківщиною, її історіїю культурою, мовою. 
У виданні відображено період від початку ХХ ст. до виселення лемків з Польщі у Радянську Україну в 1944-46 роках. Окрім цього, Петро Кирпан змальовує у книзі широку панораму життя на Лемківщині, а також знайомить читача з  історією, культурою, мовою лемків.
Автор дивиться на Тиляву як на одну з намистинок великого лемківського - намиста розірваного, розсипаного, розгубленого. Звідти  назва книжки - "Порвані коралі."

 Голова громадської організації "Родинного дерева"- Наливайко С.М.
розпочала захід,   зазначила, що сьогодні дочка Петра Кирпана Анна, яка є упорядником книги, презентує літературний доробок свого батька.



   Промовили молитву за автора книги та за інших лемків, які були виселені з рідного краю і вже перенеслися у небесну Лемківщину. Анна Кирпан,  розповіла про процес написання книги, опрацювання матеріалів, документів, запис спогадів мешканців Тиляви, про структуру книжки.





 Анна Кирпан  коротко, але з особливим теплом згадувала батька, ознайомила присутніх з його біографією та біографією  родини, з якої він походив.  Під час її виступу на екрані демонструвалося слайд-шоу, де на світлинах були зафіксовані різні миттєвості з життя Петра Кирпана. Також була продемонстрована  мультимедійна презентація про життя та побут мешканців Тиляви, виселення в СРСР та про те,  як зберегли етнічні лемки традиції, костюм та фольклор. Під час показу краєвидів села Тилява прозвучали у записі пісні уродженки цього села, народної співачки з Маріамполя Параски Пушкар.
  



   Гості бібліотеки, члени громадської організації "Родинне дерево", нащадки лемків, які були на заході  жваво реаґували, впізнаючи на старих фотографіях  мальовничі краєвиди рідної місцевості. Хтось добре знав усі факти, наведені у слайд-фільмі, а дехто вперше мав нагоду познайомитися глибше з історією своїх предків .


Отець  Василь Саган подякував від імені золочівян  за змістовну книгу, яка містить у собі щось таке, що вдумливий читач, який буде гортати її сторінки, порине у лемківський світ, і вже ніколи не зможе бути байдужим до свого роду, до рідного краю. 


   Після завершення презентації присутні  домовилися і надалі спілкуватися, записувати спогади найстарших  вихідців із Лемківщини, обмінюватися інформацією стосовно культури і традицій лемків.





   Окрасою заходу була виставка виробів із бісеру - вчителя,  поетеси,  члена організації "Родинне дерево" Лесі Сидорович.




Зав. відділом обслуговування Золочівської ЦРБ ім.Франка Інна Джегур подякувала гості з Івано-Франківщини, модератору зустрічі Анні Кирпан за змістовну презентацію книжки, та запросила і надалі брати участь  у проведенні  культурно-просвітницьких заходів бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар