вівторок, 25 жовтня 2011 р.

"Пересопницьке Євангеліє - скарб минулого, святиня сьогодення"

        В календарі 2011-го чимало пам'ятних  дат. Серед найвагоміших - 450-літній ювілей Пересопницького Євангелія (1556-1561)
         Із цієї нагоди Верховна Рада України оголосила 2011-й - роком української Первокниги й ухвалила на державному рівні відзначити ювілейну дату Пересопницького Євангелія.
         У своїх високих рішеннях відштовхнулися від дати завершення рукопису в селі Пересопницьке (Рівненського району Рівненської області): 29 серпня 1561 року. Але ж писати видатну українську книгу почали 15 серпня 1556-го. Також святкуємо і "стартовий" ювілей знаменитого Євангелія : 455 років.
        Рукопис є одним із перших серед відомих дотепер перекладів Святого Письма українською літературно-писемною мовою середини ХYIст.
        Мало сказати , що це гордість нашого народу . Це символ незалежності Української держави,  на якому під час інавгурації  присягають Президенти України на вірність своєму народові й найвищому Божому  Законові , це наш духовний оберіг і чи не перший приклад самоствердження народу.
          З метою більш детального ознайомлення з даною темою  в Золочівській районній бібліотеці підготовлено читацьку конференцію " Пересопниьке Євангеліє - скарб минулого, святиня сьогодення", та оформлено книжково-ілюстративну виставку "Пересопницьке Євангеліє - книга на віки"

Немає коментарів:

Дописати коментар