середу, 26 жовтня 2011 р.

Покрова - День українського козацтва, День створення УПА

           На 14 жовтня припадає велике релігійне свято Покрови Богородиці. Крім того, воно має важливе історичне значення, бо саме цей день вважається Днем утворення Української Повстанської Армії, а також Днем українського козацтва!
            Ще у козацькі часи, де б не будували Запорізьку Січ, у її центральній частині завжди  споруджували церкву Богородиці, яку  козацтво вважало своєю заступницею. Тричі на рік збиралася козацька рада - на Різдво, Великдень та Покрову. Ось чому Покрова здавна вважалося важливим козацьким святом.
             Через кілька століть багато козацьких традицій перейняли вояки армії  УНР та УПА, які також називали себе козаками. Вони безумовно вважали себе вільними людьми, без примусу ставали партизанами, мали схожу мету боротьби, але вже відповідно до свого часу.
             Саме тоді були поєднані події різних історичних періодів, щоб у свято Покрови пригадати, яке значення воно мало для людей у давньому чи недавньому минулому, для козаків і для повстанців, а тепер має для нас.
   













Працівниками  Золочівської  районної бібліотеки були оформлені книжково-ілюстративні виставки "Козацькому роду - нема переводу" ,  "УПА - 69 років"; та проведено історико-літературну композицію "Козацька слава  в дзеркалі тисячоліть".



           

Немає коментарів:

Дописати коментар