пʼятницю, 15 лютого 2019 р.

Просвітницька зустріч з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30- річчя виводу військ з Афганістану



 13 лютого 2019 року, у читальній залі районної бібліотеки ім. І. Франка відбулася просвітницька зустріч із громадськістю району, молоддю з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30- річчя виводу військ з Афганістану Історики Золочівщини Володимир Сивак, Андрій Козюра провели екскурс в історичне минуле тих часів та розповіли учасникам заходу про події 1979-1989 років, як усе починалося та яка участь українського народу у війні в Афганістані. Чому українці брали участь у цій війні? Тому, що це є міжнародне зобов’язання. В Афганістані воювали понад 160 тисяч громадян України. 30 років тому – 15 лютого 1989 року – останній радянський солдат покинув територію Афганістану. Реальні цифри втрат Радянський Союз приховував. Ця війна забрала життя майже півтора мільйони осіб, серед них понад трьох тисяч українців. Семеро мешканців Золочівщини повернулись додому у цинкових домовинах. Відчиняти труни рідним забороняли, хоча робили вони це таємно і жахались, побачивши понівечені останки синів, чоловіків, батьків.
Під час проведення зустрічі до присутніх звернувся декан УГКЦ о. Михайло Сукмановський, який сам пройшов війну у Косово. Розповів історію свого рідного брата, який служив в Афганістані. Найважче йому було втрачати друзів. Війна завершилась, але спогади досі живі, як і повоєнний біль. «Особливо, коли їхати з «грузом-200» і дивитись в очі батьків, рідних. Сам ти живий… Це було дуже боляче. Вже все позаду мене. Дуже тяжко мені моєму братові звикати до мирного життя у перший рік. Таке враження було, що він ніколи з Афганістану не виїжджав, снились погані сни. Ота участь у бойових діях з тобою залишається назавжди. Страху немає, а закарбовується пам’ять на все життя», – розповів отець Михайло про свого брата.

Говорячи про біль Афгіністану Ольга Боса (Кіс) – начальник відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації, поетеса Золочівщини прочитала власну поезію про Афганістан та Чорнобиль. Перед присутніми виступив учасники бойових дій Афганської війни, заступник голови ради воїнів-афганців «Пам’ять» Золочівщини Петро Попович, який розповів про роботу організації та про проблеми, які виникають у учасників бойових дій. Чимало воїнів-афганців сьогодні воюють на Донбасі. Вони першими відгукнулися і створили батальйон та воювали на Донбасі, захищаючи український народ від агресора. На завершення заходу учасники бойових дій подякували районній владі за виділені кошти для районної організації воїнів-афганців «Пам’ять».




   













Немає коментарів:

Дописати коментар