середу, 26 квітня 2023 р.

Мужність та біль Чорнобиля

ТАМ БУЛА КАЛИНА,
ТАМ НАПЯТА БУДА…
НА ВЕРХУ МОГИЛИ
ЧОРНОБИЛЮ ГРУДА…
І ДИМИТЬ ЧОРНОБИЛЬ,
ЗА КИМ ЗАПАЛАЄ…
І «ВІЧНУЮ ПАМ'ЯТЬ»
БОЖИЙ ПТАХ СПІВАЄ…
    37 років минуло… 26 квітня в багатьох країнах світу сотні дзвонів перегукнуться із чорнобильськими на знак пам’яті про жертви зірки Полин. Запалають свічки у храмах, зазвучать молитви…
    Чорнобиль — знак планетарної біди, що не знає ні відстані, ні кордонів, що не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.
    Ця трагічна дата розділила наше життя на періоди " до" і після". Найкрасивіший регіон України був забруднений радіоактивними речовинами, здатними забрати життя тисячі і тисяч людей та всього живого. Внаслідок пожежі в атмосферу потрапило 190 тон радіоактивних речовин, які забруднили повітря 12 областей України, де проживало близько 2 млн. 600 тис. жителів. Усім їм довелося в дуже короткий термін зібрати свої сімї та виїхати з рідних домівок.
    У 2022 році на АС з’явилася нова загроза вибуху через війну, яку розв’язала росія проти України. Окупанти вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення наслідки окупації російським військом Чорнобильської атомної електростанції. Марнодерство, мінування території, небезпечне опромінення персоналу – наслідки окупації російським військом Чорнобильської атомної електростанції. А вже 2 квітня 2022 року над Чонобильською АЕС знову підняли український прапор.
    Кожного року ми повертаємось пам’яттю і серцем до незабутніх трагічних подій, щоб ще раз осягнути, кому зобов’язані можливістю жити. Віддаємо данину шани і вдячності тим, хто пожертвував найдорожчим, хто пішов у вічність заради життя і майбутнього свого народу та всього людства.
    26 квітня, у день відзначення Чорнобильської трагедії, працівники Золочівської міської бібліотеки провели годину-реквієм «Мужність та біль Чорнобиля» для студентів ВСП Золочівського коледжу НУ «Львівська політехніка» (викладач Козюра А.А) та старшокласників Золочівського ЗЗСО І- ІІІ ст. №3 ( вчитель Павлюк Г.О.).
    Оформлено виставку- панораму «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі».
    На виставці представлені книги, у яких документалісти та історики, учасники ліквідації, скинувши з себе кайдани радянської цензури, намагаються підійти до висвітлення цієї теми з максимальною об’єктивністю. У них Чорнобиль постає як місто, як атомна електростанція, як Зона відчуження, як трагедія і як символ. Книги допоможуть пояснити Чорнобильську катастрофу молоді, яка народилася вже далеко по ній.























Немає коментарів:

Дописати коментар