четвер, 10 вересня 2020 р.

"Я належу людству" (О. Довженко)

10 вересня 1894 року на Чернігівщині народився ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО - відомий український письменник, кінорежисер, кінодраматург, класик світового кінематографу. 

За своє творче життя Олександр Довженко поставив 14 ігрових і документальних фільмів, написав 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, дві п'єси, автобіографічну повість, понад 20 оповідань і новел, ряд публіцистичних статей і теоретичних праць, присвячених питанням кіномистецтва. Його кінопоеми «Звенигора» (1928) та «Арсенал» (1929), кіноповість «Земля» (1930) були визнані світовою кінокритикою шедеврами кінематографа, а Довженко - першим поетом кіно. Вражаючими документами доби є «Щоденники», а шедевром його творчості - «Зачарована Десна».
Кожен твір письменника пронизаний почуттям патріотизму, змістом якого є любов до своєї Батьківщини, відданість і гордість за народ. Художні образи героїв живі, яскраві, самобутні.

Ви в цьому переконаєтесь, перечитавши твори письменника!

Вони, до речі, представлені підбіркою літератури у читальному залі Золочівської ЦРБ і висвітлюють літературну, художню та кінематографічну спадщину Олександра Довженка, його творчі задуми, дають уявлення про долю митця та його внесок у розвиток української і світової культури.



Немає коментарів:

Дописати коментар