пʼятницю, 20 травня 2022 р.

Мандрівка з справжнім орнітологом

 

"Я почав із задоволенням стежити за життям птахів і в своїй простоті дивуюся, як кожен джентельмен не стає орнітологом". Чарльз Дікенс
Бьордвочинг, або птахоспостереження, завойовує дедалі більшу аудиторію в усьому світі. Таке незвичне хобі прийшло до нас із Заходу і поєднує у собі любов до природи, науки, а особливо — до птахів.
Спостереження за птахами є захопленням мільйонів людей і крок за кроком привертає до себе увагу багатьох українців. Спостерігаючи за птахами, можна побачити стиль життя кожного пернатого, зрозуміти особливі характеристики виду та зробити внесок у розвиток науки. І хоча така орнітологія не є професійною, у світі відомі випадки, коли саме завдяки пронирливим глядачам були виявлені незвичні для окремого виду місця проживання.
19 травня Золочівська міська бібліотека ім. І.Франка та Золочівська міська бібліотека для дітей спільно з працівниками НПП «Північне Поділля» організували екологічну мандрівку «Бьордвочинг» у парку біля бібліотеки.

Христина Грицай ознайомила учасників з поняттям бьордвочинг та наголосила що НПП "Північне Поділля" пропонує розвивати цей новий вид відпочинку.
Розповідь орнітолога Петра Гринюка була дуже емоційною та захоплюючою: він розповідав про окремі види птахів, що опинилися поруч, імітував їхні звуки, вчив впізнавати їх за виглядом та голосом. Розповів, що найпростіший набір для спостерігача за птахами: блокнот, визначник, бінокль.
За допомогою бінокля пан Петро навчив учасників мандрівки самостійно спостерігати за птахами. Недарма бінокль називають очима орнітолога.
Під час екскурсії було зафіксовано 27 видів птахів.
Пташина прогулянка надзвичайно сподобалась нашим користувачам, бо це незабутній досвід, який може подарувати вам нову сторінку у житті.
Учасники заходу можливо не стануть орнітологами, але, впевненні, що будуть уважнішими до навколишнього середовища.
На закінчення мандрівки, з нагоди Всесвітнього дня вишиванки, Христина Грицай провела майстерку «Сорочка рідної землі».
А бібліотечні працівники провели флешмоб «Вишиванка єднає», де всі учасники заходу разом розгорнули 10 метровий вишитий рушник у вигляді серця.
































Немає коментарів:

Дописати коментар