пʼятницю, 19 травня 2023 р.

Літературно-музичний вернісаж до Дня вишиванки

 Давня вишита сорочка. У калини цвіту - Зберігає мамин дотик і все величчя світу. «Мамина вишиванка» Ірина Яворська.

Цьогоріч День вишиванки припав на 18 травня. Започатковане, ще у 2006 року, це свято нагадує нам, про те, хто ми є і за що ми боремось у цій Війні. Кожен раз ми згадуємо, не лише історію вишивання, символіку, крої одягу наших предків а також надаємо нових, сучасних сенсів нашому прадавньому буттю. Вплітаючи символи-обереги, символи-захисту в сорочки для наших рідних які боронять нашу Україну, сподіваємося, що усі покоління українців, що загинули за волю України стануть на захист, охороняючи наших Воїнів. Щоб вишити на долі України таку бажану таку справедливу і таку очікувану перемогу.
18 травня у Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка відбулась неочікувана, як для бібліотеки подія – презентація вишитої Карти Львівщини, створеної художньою студією «Берегиня роду».
Студія утворилася ще у 2021 році з метою популяризації художньої автентичної вишивки рідного краю, дослідницької роботи. Очолила студію Ірина Яворська – вишивальниця, поетеса, викладачка. Як вишивальниці до творчого колективу ввійшли працівниці Золочівської міської бібліотеки імені Івана Франка Оксана Замківська, Галина Ткачишин, Христина Кричковська та інші.
Впродовж 2 років членкиням клубу вдалося провести дослідження не лише Львівської регіональної вишивки але й дослідити, збираючи інформацію по крихтах, вишивання притаманне Золочівському району. Разом з тим, відтворити карту Львівської області, вишивану хрестиком та півхрестиком. Кожен район якої вишитий тим візерунком, що властивий орнаментам та кольористиці даного регіону.
Сама презентація проходила в камерній атмосфері, де зібралися шанувальники вишиваного мистецтва. Неабиякої затишності презентації додало читання поезій пані Ірини. Отож, по закінченні презентації студія «Берегиня роду», розказала також про плани на майбутнє – вишити карту України тими орнаментами, що притаманні, основним регіонам нашої Батьківщини. Адже кожний план на майбутнє додає нам впевненості та сили йти далі, боротись за свою землю, за свою Україну.
«Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну» митр. Андрей Шептицький.

 

















Немає коментарів:

Дописати коментар