четвер, 11 червня 2020 р.

Дух часу Наталії Кобринської

У колі письменників і культурно-громадських діячів кінця ХІХ і початку ХХ ст. досить помітною постаттю є Наталія Кобринська. Її літературна і суспільно-культурна діяльність розгорталася під впливом І. Франка, М. Павлика, О. Терлецького. Головну свою увагу віддала вона питанням визволення жінки та її рівноправність з чоловіками в усіх сферах діяльності.

Дослідники літературної творчості та видавничої і громадської діяльності Наталії Кобринської називають її першою письменницею та першою українською феміністкою у Галичині. Саме вона організувала у Станіславі перше освітнє „Товариство руських жінок”, що ставило за мету прилучення інтелігентних жінок до літератури та популяризувати нові суспільні ідеї.

Сьогодні в нашій державі поряд знадбанням нових культурних цінностей використовується класична спадщина. Особливе значення в ній займають твори письменників, які відображали реальну дійсність, відстоюючи громадянську гідність людини. Саме до таких літературних цінностей належить творча спадщина Наталії Кобринської.

З метою ознайомлення широкого кола краян із творчістю письменниці і громадської діячки у Золочівській ЦРБ ім. І. Франка представлено літературне досьє "Дух часу Наталії Кобринської".

Цікаво про життєвий та творчий шлях поетеси читайте: https://galychyna.if.ua/analytic/nataliya-kobrinska-ukrayinska-ariadna-i-buditelka-zhinochih-dush/








Немає коментарів:

Дописати коментар