неділю, 12 червня 2022 р.

Трійця.Зелені свята



Буяє зелень, і Господь дає
Лазурі неба і тепла по вінця,
О цій порі справіку настає
Величне християнське свято Трійці
О. Крачило
Найпоетичнішим святом, що тісно пов’язується з природою, є Трійця. Це свято вважається одним з найбільших, що сформувалося в дохристиянські часи.
Трійця має церковну назву П’ятидесятниця, оскільки це п’ятдесятий день після Великодня. За церковними канонами, це свято вшановує Бога Отця, Бога Сина та Святого Духа. В народі ж воно здавна було святом розквіту природи, символізувало початок літа. Тиждень перед Трійцею називали зеленим, а три останні дні та три дні наступного Троїцького тижня звалися Зеленими святами.
У суботу, напередодні Трійці, селяни рвали материнку, чебрець, полин, лепеху й прикрашали запашним зіллям світлиці. У деяких регіонах України ще з давніх-давен дівчата звивали берізку.
Неділя зеленого тижня називається клечальною неділею, або П’ятидесятницею. В цей день люди зранку вдягаються по-святковому і вирушають до церкви , тримаючи в руках пучок любистку, чебрецю, материнки та іншого зілля.
Напередодні свята Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка пропонує переглянути книжкову виставку «ТРІЙЦЯ. ЗЕЛЕНІ СВЯТА».



Немає коментарів:

Дописати коментар